vet bang
Food, Uitgelicht

Vet bang: deel 2 cholesterol

Al even geleden begon ik met het eerste deel vet bang over meervoudige vetzuren. Dit maal staat het veel besproken cholesterol in de schijnwerpers. Er werd (en wordt) beweerd dat cholesterol niet goed voor ons. Het zou de duivel zijn en de stichter van hart en vaatziekten. Maar is dit wel zo? 

Wat is cholesterol

Laten we beginnen met het begin. Cholesterol hoe werkt het en wat is het precies? “Cholesterol is een noodzakelijk onderdeel van de celmembraan (omhulsel van een cel), hormonen en gal. Het is ook een bouwstof voor het zenuwstelsel en sommige hormonen. Het bloed vervoert cholesterol door het aan eiwitten te binden. Deze verbindingen heten lipoproteïnen. ” Er zijn twee verschillende soorten lipoproteïnen:
HDL (Hoge Dichtheid) & LDL (Lage Dichtheid ). LDL vervoert cholesterol van de lever door het lichaam, HDL is een soort stofzuiger en brengt overtollige cholesterol weer terug naar de lever om te worden afgebroken. LDL cholestrol is dus niet slecht, zoals vaak wordt beweert.

“Van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziektes zijn er globaal net zoveel met een te hoog cholesterol als met een te laag cholesterol.”

vet bang cholesetrol
Waarom zou cholesterol niet goed voor ons zijn?

Een te hoog LDL cholesterol zal hart/vaatziekte veroorzaken. Dat is niet waar, het is vooral een marketingtruc. Lightproducten/vetarme zijn altijd duurder en verkopen vaak goed. Terwijl vet dus helemaal niet slecht is! Er zijn hele grote belangen betrokken bij het in stand houden van het cholesterol-sprookje want het genereert een mega-omzet. Het voedingscentrum zegt dat het LDL-cholesterol alleen maar slecht is, wat dus ook niet waar is omdat we het wel degelijk nodig hebben. Nu we lightproducten/vetarme producten kunnen eten, heb ik niet het idee dat mensen er gezonder op worden. Er komen alleen maar méér dikke mensen bij. Niet dat dit gelijk een verband is trouwens, maar je kunt je wel je vraagtekens bij zetten.

Hoe werkt het dan wel

Door chronische ontstekingen ontstaan er kleine krasjes en scheurtjes in je bloedvaten. Je bloedvaten worden beschadigd en het is juist het cholesterol dat helpt om deze beschadigingen te repareren. De scheur is het probleem. Zonder scheurtjes stroomt ons cholesterol zonder problemen door onze aderen. Een ontsteking ontstaat door een verkeerd eetpatroon zoals een teveel eten van suiker, geraffineerde koolhydraten en transvet.

Niet iedereen is het trouwens over deze conclusie eens, zoals het voedingscentrum. Ik heb inmiddels genoeg wetenschappelijk onderzoek gelezen die deze conclusie wél hebben en dit vind ik ook de meest logische redenering. In wetenschapsland spreekt men elkaar vaak tegen, dus wat de echte waarheid kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik geloof in elk geval in deze conclusie.
cholesterol

Leefstijl

De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt, wordt beïnvloed door de leefstijl. Roken, weinig lichaamsbeweging en een eetpatroon met veel koolhydraten, bewerkt voedsel etc. kunnen het evenwicht verstoren. Het meest genomen medicijn tegen hoog cholesterol is statine, waarbij de bijwerkingen spierpijn, spierkramp, spierafbraak en  geheugenverlies kunnen zijn. Het hart is een spier en hoort te beschermen en het medicijn heeft als bijwerking de afbraak van datzelfde orgaan. Heel bijzonder. Toch nemen 1 miljoen Nederlanders dagelijks cholesterolverlagers om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Eeuwige zonde, want als mensen hun leefstijl/eetpatroon eerst gaan aanpassen scheelt dat een hele hoop medicijnen, bijwerkingen en (ziekte)kosten. Ik wil niet zeggen dat het altijd door je leefstijl komt, maar als dit wél de oorzaak is vind ik het raar dat de dokter niet zegt dat je eerst je eetgedrag en leefstijl moet veranderen. Daarnaast is cholesterol dus helemaal niet zo slecht én is er waarschijnlijk iets anders aan de hand waardoor mensen klachten hebben. Maar ik ben geen dokter of wetenschapper dus ik doe daar verder geen uitspraken over.
cholesterol

Conclusie

Cholesterol is dus zeker niet de duivel! Je moet er juist blij mee zijn, want het is belangrijk voor vele processen in je lichaam. De consumptie van cholesterol verhoogt de cholesterolwaardes in je bloed niet.
Als je last hebt van aderverkalking/ ontstekingen, dan kun je bij je zelf eens na gaan hoe dat kan. Wat eet je precies? Veel fabrieksvoedsel? Welk vet eet je vooral? Bestaat dat vooral uit verzadigd vet zoals transvet? Als het antwoord ja is, dan weet je wat je te doen staat.

Welke conclusie geloof jij?

Bronnen: 1, 2,3,4,5.6

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter