de vegarevolutie
Food, Kookboeken

De Vegarevolutie & of ik vegetariër geworden ben

Vorige week heb ik ‘De Vegarevolutie’ gelezen: de onmisbare gids voor veganistisch eten. Het is geschreven door Lisa Steltenpool en is zelfs jonger dan ik (of ik begin oud te worden). Misschien dat het daarom een boek is die goed weg leest en qua lay-out er goed uit ziet. Al een tijd zat ik er aan te denken om vegetariër te worden, maar ik wist er eigenlijk niet zoveel van af. Vandaar dat ik dit boek samen met ‘Dieren eten’ besloot te lezen. Benieuwd wat mijn keuze is en wat ik van het boek vind?
Nou eigenlijk niet echt een verrassing, want ik liet al blijken dat ik positief ben over het boek. Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Lisa heeft het boek ingedeeld op revoluties.  Vooral de dierenrevolutie (bio-industrie) en de duurzaamheid revolutie (hoe jij bijna alle problemen van de wereld oplost) heeft mij anders doen denken. Hier was ik ook het meeste ‘benieuwd’ naar, hoe gaat het nu echt in de bio-industrie.

de vegarevolutie
De rest van het boek gaat over hoe je gezond kunt blijven eten ondanks dat je veganist bent én het sociale aspect. Ik denk ook als je vegan wordt vooral het sociale aspect het moeilijk maakt. Er staan ook nog recepten in maar die vond ik niet heel spannend, maar het laat wel zien dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ei kun je namelijk erg makkelijk en op veel verschillende manieren vervangen. En je kunt zelf kwark maken van tofoe (ik weet niet zeker of het tofoe was). Daarnaast heb je tegenwoordig heel veel plantaardige ‘melk’. Al is kaas wel even iets anders, maar je hebt tegenwoordig dus ook veganistische kazen.

Dierenrevolutie: hoe jij honderden dieren kunt redden
Dieren (dus ook vissen!) hebben ook gevoel en we komen daar steeds meer over te weten. De hoofdbehoeftes van dieren zijn niet wezenlijk anders dan die van de mensen. Als dieren dezelfde soort behoeftes hebben als wij, waarom zouden die er dan niet toe doen? Dat vond ik wel een goede vraag. Sowieso is het toch raar dat we onderscheid tussen dieren maken. We eten hier geen hond maar wel een koe, maar waarom is het ene dier beter dan het andere? In dit hoofdstuk komt ook het antwoord op de vraag of mensen niet vleeseters zijn. Daarvoor verwijs ik je graag naar het boek.. ja hallo ik ga natuurlijk niet alles verklappen 😉 .
de vegarevolutie

Vee-industrie
Dit deel van het hoofdstuk gaat over onder welke omstandigheden dieren leven. Dieren hebben bijvoorbeeld erg weinig ruimte (zie afbeelding). Door zo weinig ruimte kunnen ze ook niet hun natuurlijke gedrag uitoefenen en gaan ze dus elkaar verwonden uit frustratie. Verder worden dieren niet erg oud. De plofkip moet in 6 weken tijd een gewicht van ruim twee kilo bereiken. Je kunt dit vergelijken met een mensenkind dat vóór zijn 12e 175 kilo moet wegen. Als je op dat moment vlees aan het eten bent gok ik dat je het wel even laat staan.

Duurzaamheidsrevolutie
Als elke Nederlander één dag per week geen vlees eet, komt dat qua broeikasgasuitstoot overeen met het van de weg halen van één miljoen auto’s. Daarnaast heeft de veeteelt een groter effect op de opwarming van de aarde dan alle vervoersmiddelen bij elkaar, maar ook bij alle milieuproblemen ( van bodemvervuiling tot het uitsterven van planten en dieren). Een gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van 6,3 gha. Als de wereld eerlijk verdeeld zal zijn zou iedereen aardbewoner recht hebben op 1,8 gha. Dat betekent dat als iedereen zo zou leven al de gemiddelde Nederlander er 3,5 aardbollen nodig zijn! Dit hoofdstuk gaat verder nog over de boskap, mest, water, antibiotica, zeebodem, bijvangst en kweekvis.
de vegarevolutie

Vegetariër
Na het lezen van dit boek heb ik besloten nu écht vegetariër te worden. Dus ook heel handig voor familie, vrienden die dit nu lezen, hoef ik het niet steeds uit te leggen hehe. Eigenlijk wordt je door dit boek het liefst helemaal veganist, maar dit vond ik nog iets teveel van het goede. De stap naar vegetarisch eten is voor mij vrij klein, want ik at al bijna nooit vlees en ik vind het ook niet heel lekker. Vis vind ik wel lekker en at ik wat vaker, maar dat komt wel goed.

Er zijn veel alternatieven om de voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo zal ik nog wat meer peulvruchten gaan toevoegen en bijvoorbeeld tempéh. Ik heb laatst bijvoorbeeld een kikkererwtenburger gemaakt, die was erg lekker! Qua visvervanger kan ik zeewier gaan eten of een algensupplement. Zeewier is erg duur in Nederland, maar ik vind het wel heel lekker dus ik weet nog niet hoe ik dit precies ga doen. Daarnaast slik ik al af en toe een B12 supplement al zit dit ook in eieren, maar wel minder. Er zijn genoeg mensen die vlees eten, maar toch nog een B12 tekort hebben. Dit kan ook komen doordat het lichaam het niet goed opneemt of dat je zoveel slechte dingen eet dat je lichaam het zo druk heeft dat hij nog meer B12 nodig heeft etc etc.

Nu wil ik verder niemand aanvallen, want iedereen moet zelf weten wat hij doet en eet, maar heel veel dingen die in de Vegarevolutie stonden wist ik niet, vandaar dat ik iedereen aanraad om dit boek te lezen. Niet zodat iedereen vegetariër/veganist  (al is dat nooit verkeerd 😉 ) wordt, maar meer om een eerlijk en goed beeld te krijgen van de bio-industrie. Eerder vond ik veganisten ook maar een beetje lastig en overdreven, maar zo zie je maar weer dat iedereen tot andere inzichten kan komen 😉 .

Lijkt jou de Vegarevolutie je wat? Of ben je hier helemaal niet mee bezig?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reageer Monique | WritingMonique 21 juni 2015 op 08:14

  Goh, dit lijkt me best wel wat! Ik ben niet zo dol op vlees, dus ik zou dit best willen proberen. Het boek ziet er ook super uit; heel mooi vormgegeven!

  • Reageer marlijn 21 juni 2015 op 17:08

   Boek is zeker een aanrader en ik kon hem ook heel makkelijk lenen van de bieb 🙂

 • Reageer Sandra 21 juni 2015 op 09:12

  Ik eet al 5 jaar geen vlees, maar wel af en toe vis want dat vind ik erg lekker. Het boek lijkt me erg interessant formatief en interessant!

  • Reageer Sandra 21 juni 2015 op 09:13

   Ho haha, 1x het woord ‘interessant’ was wel genoeg. :p

   • Reageer marlijn 21 juni 2015 op 17:08

    Ah grappig, waarom eigenlijk wel vis als ik vragen mag? Dat hoor je trouwens wel vaker maar ik ben wel benieuwd 🙂

 • Reageer Evelien 23 juni 2015 op 13:09

  Ik ben sinds mijn tiende (ja, mijn tiende!) al vegetariër. Al zeven jaar dus. Geen beestjes gaan er bij mij in dus. Ik vind het goed dat je dit boek gelezen hebt voor je de keuze maakte. Nu is er een grotere kans dat je het volhoudt denk ik! X

 • Laat een reactie achter