documentaire forks over knives
Documentaires, Food

Documentaire: Forks over knives

Afgelopen weekend heb ik de documentaire Forks over knives gezien. Al lang stond deze documentaire op mijn lijstje, maar tot nu toe was het er nog niet van gekomen. Toch zonde, want het is een hele goede documentaire. Veel mensen hebben (westerse) ziekten zoals hart/vaakziekten, diabetes en kanker. Deze documentaire laat zien hoe je dit kunt verminderen of preventief kunt voorkomen door middel van een plantaardig dieet.

Het is een Amerikaanse documentaire dus er komt veel fastfood langs, maar dat zal je niet verbazen 😉 . Vegetariërs en veganisten worden door het gros van de samenleving gezien als mensen die hun lichaam onthouden van belangrijke voedingsstoffen. Deze documentaire laat een ander beeld zien.

Zo komen er zieke mensen aan bod die allerlei kwalen hebben zoals diabetes 2, deze mensen gaan over op een plantaardig dieet in combinatie met sporten en zo genezen ze en dalen al hun waardes zoals cholesterol etc. Als je plantaardig eet kun je trouwens nog steeds ongezond eten, maar hier gaan ze ook uit van een gezond plantaardig dieet zonder geraffineerde producten.

De zuivel en vleesindustrie heeft zichzelf goed vermarkt. In de documentaire vragen ze burgers waarom vlees en zuivel goed voor ze is. Iedereen heeft hetzelfde antwoord: eiwitten en calcium. Twee elementen die je ook uit plantaardig voedsel kunt halen. Teveel calcium is helemaal niet goed en kan zorgen voor osteoporose, wat ook een uitkomst is van de China studie. Juist landen waar veel melk wordt gedronken (dus ondere andere Nederland) komt dit juist meer voor.

Dr. Campbell, voedingsdeskundige aan de universiteit van Cornell, hield zich in de jaren ’60 bezig met de productie van dierlijke proteïne voor ondervoede delen van de derde wereld. In de Filipijnen deed hij een ontdekking die zijn leven veranderde: De rijkere kinderen die relatief veel voedsel met dierlijke producten consumeerden, hadden een veel grotere kans op leverkanker dan de armere kinderen die geen dierlijke producten kregen. Dr. Esselstyn, chirurg, ontdekte dat veel van de ziektes (borstkanker) die hij routinematig behandelde, bijna niet voorkwamen in delen van de wereld waar geen tot weinig dierlijke producten geconsumeerd werden. Samen zijn ze tot de China studie gekomen.

Grote instituten komen aan bod zoals het Amerikaanse voedingscentrum en de medicijnenindustrie. Ze willen graag dat mensen dierlijke producten blijven eten want aan gezonde mensen kunnen ze niks verdienen stellen de dokters.

“Je verdient niets aan gezonde mensen en ook niet aan dode mensen, wel aan mensen die ziek zijn en medicijnen nodig hebben.”

Wel moet ik zeggen dat als je wel vlees eet/ dierlijke producten gebruikt je ook gezond kunt leven, maar na het kijken van deze documentaire denk ik wel dat geheel plantaardig nog gezonder is.. maar dit kan ook per persoon verschillen natuurlijk. Daarnaast is een plantaardig dieet beter voor het milieu en de dieren. Er is ook een deel 2: “Engine 2 Kitchen Rescue” , waarbij gezinnen worden gevolgd die plantaardig gaan eten. Deze wil ik nog graag zien. Ik geloof dat je deel 1 in elk geval op Netflix kunt kijken, maar aangezien ik überhaupt geen tv aansluiting heb durf ik dit niet met volle overtuiging te zeggen 😉 .

Heb jij deze documentaire gezien, wat vond je er van? Of ben je dit van plan?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Anne-Sterre 22 september 2015 op 10:59

  Klinkt erg interessant, ga deze zeker omthouden!

 • Reageer Sandra 22 september 2015 op 12:27

  Vind van die docu’s altijd erg interessant om te zien. Voeding doet zo veel met je. Ik schrijf deze even op, want mijn interesse heb je wel gewekt haha!

  • Reageer marlijn 22 september 2015 op 13:18

   Ja, vind ik ook. Wel komen alle goede docu’s over voeding uit Amerika en dus ook vooral daar op gericht. Lijkt me ook wel eens leuk om een echte Nederlandse docu te zien hierover.

 • Reageer Talitha 22 september 2015 op 19:42

  Lijkt me heel interessante documentaire! Goed om te kijken inderdaad, ik ga eens kijken!
  Die laatste quote is helaas wel waar 🙁

 • Reageer Carolien - On a Healthy Adventure 24 september 2015 op 12:37

  Ik heb deze documentaire ook al aangeraden gekregen. Ik heb hem alleen zelf nog niet gekeken, snel eens doen!

 • Laat een reactie achter