Mind, Motivatie, Sport

Gemotiveerd blijven om te sporten

Af en toe moet ik mijzelf een schop onder mijn kont geven om te gaan sporten. Regen, sneeuw, wind en kou, deze vier elementen kunnen er voor zorgen dat je geen motivatie hebt om te sporten. Stom eigenlijk, want meestal is het juist fijn om tijdens deze dagen te sporten. Waarom? Lees dan snel verder! Oja, voor het gemak heb ik even een zomerse foto hierbij geplaatst, om te denken dat de winter net de zomer is. Lijkt net echt hé.

Visualiseer de ‘luie’ mens vs jezelf

Ten eerste is het natuurlijk hét gevoel achteraf heerlijk. Het is sowieso fijn als je gesport hebt, maar dat je ook nog eens gesport hebt omdat je geen zin had. Onbeschrijfelijk. Als ik ga sporten terwijl het winterse weer is, denk ik aan mensen die op de bank zitten met een zak chips. Ik beeld me dan in dat ze allemaal jaloers zijn en het liefste ook aan het sporten zijn. Soms beeld ik me in dat ik al aan het sporten ben. Ik ben blijkbaar nogal visueel ingesteld met dit soort dingen haha.

Daarnaast kan het helpen om na je (goede) trainingen op te schrijven wat er zo fijn was en wat voor weer het is geweest bijvoorbeeld. Als je dan een keer geen zin hebt kun je dat terug lezen.
Maar het meeste helpt natuurlijk als je gewoon iets doet wat je leuk vindt! Als je een sport doet waar je geen plezier uit haalt doe het dan vooral niet!
Ga ook eens na waarom je graag wilt sporten maar het toch ook weer niet wilt? Wat is de achterliggende reden? Wil je graag iets bereiken, dan moet je er ook iets voor doen (en laten). Hoe graag wil je dat ene bereiken? Als je geen zin hebt om te sporten, denk dan nog eens aan hoe graag je dat doel wilt bereiken.

Ritme en gewoonte

Uiteraard is het niet erg om een keer je sportafspraak met jezelf te cancelen, maar beter maak je daar geen gewoonte van.
Ik heb zelf ook fases qua sporten, soms sport ik elke dag, soms sport ik met moeite 1 keer in de week. Meestal sport ik wel vijf keer in de week en omdat dit in mijn ritme zit sla ik ook niet snel een training over. Begin je net met sporten? Dan kan het extra moeite kosten om te blijven sporten, elke gewoonte kost tijd en Rome is ook niet in één dag gebouwd 😉 .

gemotiveerd blijven sporten
Kijk hoe schattig deze coole (yoga) kikker!

Daarnaast kan het helpen om van die motivatiefilmpjes op te zoeken of quotes. Zelf doe ik dit vrijwel nooit maar wie weet werkt dit wel voor jou. Wel vind ik het leuk om bijvoorbeeld te kijken naar wedstrijdzwemmen op tv, dan heb ik gelijk zin om ook weer te zwemmen.

Progressie en aanpassen

Vooruitgang in je training werkt meestal ook erg motiverend maar kan ook averechts werken. Als je eerst een goede periode hebt gehad met veel goede resultaten en na een tijdje niet meer vooruit gaat of zelfs achteruit is het lastig om gemotiveerd te blijven. Dit heb ik zelf ook vaak genoeg mee gemaakt. Dat is ook een van de redenen dat ik destijds ben gestopt met zwemmen en op een andere sport ging. Dit hoeft natuurlijk niet dé oplossing te zijn. Je kunt ook je trainingen aanpassen of analyseren waarom je geen vooruitgang boekt.

En tot slot, iedereen heeft wel eens geen zin of maakt progressie. Het gaat erom dat je juist wel doorgaat op deze momenten want later ben je jezelf dankbaar. Just go (niet just do it want anders zit ik reclame te maken en dat is natuurlijk niet de bedoeling hallooo 😉 ).

Is dit verhaal herkenbaar of heb jij altijd voor 1000% motivatie?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Anne-Sterre 16 februari 2016 op 19:39

    Nee, het schop-onder-de-kont verhaal is erg herkenbaar voor mij. De wil is er wel maar het uitvoeren is zoveel lastiger.

  • Reageer Susanne 7 maart 2016 op 14:33

    1000% herkenbaar! Ik heb geen idee soms hoe ik mezelf van de bank af kan krijgen. Maar het is eigenlijk zo simpel, kom van de bank af… Maar goed… Gave fiets heb je trouwens!

  • Laat een reactie achter