Food, Uitgelicht

Gezond vegetarisch eten

Inmiddels eet al ik weer een tijdje vegetarisch. Het bevalt me erg goed! Uiteraard is het slim om met bepaalde voedingsstoffen rekening te houden als je vegetarisch gaat eten. In mijn omgeving reageren mensen er normaal op en vragen ook niet of ik dan bepaalde stoffen mis. Eerder vroeg ik mij dat ook nooit af, omdat ik vegetariërs niet heel anders vind. Eigenlijk wel bijzonder dat veganisten wel veel weerstand krijgen, terwijl het niet eens zo gek veel anders is. Dat behandel ik een andere keer. Dit keer leg ik uit waar je op moet letten en wat het grote verschil is tussen wel/geen vlees eten. Misschien twijfel je nog of je vegetariër wilt worden, omdat je niet zo goed weet wat je dan moet eten. Hopelijk heb je dan wat aan dit artikel 😉 .

De natuurdiëtisten zijn in elk geval voor!

“Een vegetarische of vleesarme voeding voorziet in een hogere inname van vitamines, antioxidanten, essentiële co-factoren, vezels en andere nog niet gedefinieerde plantaardige stoffen mits het vlees vervangen wordt door bijvoorbeeld: peulvruchten, tofu, noten- en zaden gerechten, groenteomelet, paddestoelen.” 1.
hummus

L- Carnitine

Als je geen vlees meer eet kun je eerder een tekort krijgen aan: vitamine B 12, ijzer, zink, en de aminozuren L-carnitine en taurine. Vooral de L-carnitine komt bijna niet voor in vegetarische voeding. Als je hier een tekort aan hebt dan kun je klachten krijgen zoals: chronische vermoeidheid, spierzwakte, overgewicht, zenuwaandoeningen en onvruchtbaarheid. Je lichaam kan dit zelf voor een klein deel wel aanmaken. Al kunnen deze klachten ook door andere dingen komen of andere tekorten. Als je veel aan duursport doet heb je ook meer kans op tekorten. Peulvruchten bevat veel lysine en cottage cheese veel methionine. Deze twee aminozuren heb je nodig om L-carnitine aan te maken. Zelf eet ik dit al dagelijks dus dat scheelt weer 😉 . Met cottage cheese ofterwijl huttekase kun je trouwens heel veel doen! Die zet ik op de nog te schrijven onderwerpen lijst.

Taurine

Daarnaast is er nog taurine wat alleen in dierlijke producten voorkomt én rode algen. Taurine kan in de lever worden aangemaakt uit de aminozuren methionine en cysteine. Taurine werkt regulerend en kan het zenuwstelsel tot rust brengen. Daarnaast heeft het nog tal van andere functies. Ook tekort door bijvoorbeeld vitamine A. stress of het gebruik van de pil kan voor een tekort zorgen. Bij een ernstig tekort kun je taurine bij slikken.

Vitamine B12

Een gebrek aan B12 kan leiden tot te weinig rode bloedlichaampjes, oogproblemen, schizofrenie, hallucinaties en zenuwaandoeningen. Ook als je zwanger bent is dit vitamine een aandachtspunt. B12 zit bijvoorbeeld in rauwe melk & cottage cheese. Laat ik nu net geen melk lusten. Melk is echt iets waarvan ik bijna over mijn nek ga, als ik het puur moet drinken. Gelukkig heb ik en B12 supplement gevonden waar ook zink in zit. Sowieso hebben voor zover ik het hier en daar lees veel mensen een b12 tekort zonder dat ze het weten. Een B12 tekort zorgt bijvoorbeeld ook dat je erg vermoeid bent.

gezond vegetarisch eten
Zink

Zink zit onder andere in eieren, zeewier, kaas, yoghurt, pompoenpitten, sesamzaad, peulvruchten en pure chocolade. Ik eet dit allemaal en sommige dingen ook dagelijks. Ik denk dat een zinktekort bij mij niet zo snel ontstaat, maar ja je weet nooit of je lichaam het goed opneemt. Dat kan net zo goed het geval bij vlees eters het geval zijn.

Ijzer

Ijzer zit ook in plantaardige voeding zoals broccoli, sperziebonen, havervlokken, zonnebloem- en pompoenpitten, gedroogde abrikozen, spinazie en snijbiet, gember. Vitamine C zorgt ervoor dat je ijzer beter opneemt.

Vleesvervangers

Je hebt in elk supermarkt wel een schap met vleesvervangers. Dit gaat in mijn ogen meer om het idee van de structuur van vlees als daadwerkelijk voedende voedingsstoffen. De meeste vervangers zijn nogal bewerkt en zijn niet een volwaardige vervanger voor de vitamine/mineralen. Beter maak je je eigen burger van bijvoorbeeld bonen, peulvruchten, tofoe of tempé. Ook veel lekkerder, maar dat vind ik natuurlijk 😉 .

Het lijkt nu net of het een hele klus is, gezond eten als vegetariër om aan alle mineralen en vitaminen te komen. In de praktijk valt dat reuze mee, als je maar eenmaal weet waar je op moet letten. Het is altijd goed om bij vage/beginnende klachten alert te zijn en je eventueel te laten testen of je voldoende van alle vitaminen/mineralen hebt, maar dit geld net zo goed voor vleeseters. Daarnaast kunnen er ook andere tekorten zijn waardoor je ook waar op andere fronten tekorten krijgt. Ja eten is een grote puzzel, maar wel een leuke 🙂 .

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer raounak 25 augustus 2015 op 07:57

  Thankyou for sharing! altijd handig zulke tips. Ikzelf eet al vijf jaar geen vlees en gelukkig is het de laatste jaren steeds gebruikelijker om ook vleesvrije producten op de menukaart te hebben. LIKE!

  • Reageer marlijn 25 augustus 2015 op 11:45

   Ja dat is wel fijn dat je overal gewoon vegetarisch kunt eten 🙂 .

 • Reageer Anne-Sterre 25 augustus 2015 op 10:03

  Ik ben altijd ‘bang’dat ik bepaalde tekorten heb, omdat ik vanwege heel veel allergieën bepaalde dingen (denk ik) te weinig binnen krijg, toch heb ik artsen daar nooit over gehoord dat dit bij mij ook het geval zou kunnen zijn.
  Aan de ene kant zou ik liever geen vlees meer eten, maar aan de andere kant, peulvruchten, noten en zaden zijn voor mij ook geen optie. Vleesvervangers of tofu kan ik ook al niet hebben, lastig :’)

  • Reageer marlijn 25 augustus 2015 op 11:46

   Hmm dan wordt het wel lastig inderdaad. Bonen kunnen wel?

  Laat een reactie achter