hoe bevalt plantaardig eten
Food, Uitgelicht

Hoe bevalt plantaardig eten #1

Laatst plaatste ik dit artikel over plantaardig eten. Ik wil thuis helemaal plantaardig gaan eten, maar dit doe ik langzaamaan in stapjes. Ik vertel jullie meer over dit avontuur wat goed gaat, wat lastig is én hoe het bevalt. Benieuwd naar mijn bevindingen? Het gaat erg goed eigenlijk! Nog steeds eet ik wel dierlijke producten. Soms denk ik niet na wat ik eet en denk ik later.. oh dit was niet plantaardig. Ik word nu wel steeds meer bewust wat plantaardig is en wat niet. Mijn basishoofdmaaltijden zijn meestal plantaardig met hier en daar uitgezonderd nog wat kaas, maar dit komt niet heel vaak voor en dit wil ik ook schrappen. Ik moet wel zeggen dat ik het wel superlekker vind bij wraps, maar kaas staat me steeds meer tegen.

Fout

Wist je trouwens dat kruidnoten plantaardig zijn! De chocoladevariant uiteraard niet. Sowieso is plantaardig niet per definitie gezond er zijn namelijk genoeg producten die nou niet bepaald bijdragen aan je gezondheid denk aan Oreo’s, Professor Grunschnabel ijs (al heb ik dit nog nooit gehad, wel prachtig naam trouwens), vega choclade (heeeel lekker!), sommige soorten koeken (speculoosjes bijvoorbeeld), tortilla chips, pringles geloof ik ook, friet en er is zelfs vegan snoep. Ik bedoel als je fout wil, dan kun je erg fout gaan 😉 .

hoe bevalt plantaardig eten

Boodschappen

Aangezien ik al heel veel zelf in elkaar flans, kun je ook gewoon gezonde tussendoortjes maken die plantaardig zijn. Dus ik ben niet bang dat ik ergens tekort kom. Ik moet wel zeggen dat ik in de supermarkt er nog niet super goed op let of er iets dierlijks in zit. Ik koop voornamelijk groenten, fruit, peulvruchten, tofu/tempé en sojayoghurt, gedroogde tomaten etc. Alles vegan dus! Als ik zin heb in chocolade of gewoon in iets ongezonds dan lette ik daar tot nu toe niet op of het plantaardig is, maar dat wil ik nu wel doen. Waarschijnlijk ga ik dan ook minder snel troep eten (niet dat ik dit superveel doe maar af en toe wel), al kun je je natuurlijk volproppen met wat ik hiervoor al noemde haha.

Extra & tekorten?

Ik eet nu meer fruit, vooral als tussendoortje, al at ik al genoeg fruit maar nu dus net iets meer. Oja en ik eet wat meer zaden/pitten en ik neem een b12/ijzer/vit c supplement die heel vies is, maar wel geheel plantaardig. Ik neem ook kelppoeder, omdat ik bijna geen brood eet om zo aan mijn jodium te komen. In mijn omgeving vragen mensen wel naar tekorten oid. Ik denk dat dit standaard is voor alle vega’s, je moet even door deze fase al kan ik me zo voorstellen dat deze fase oneindig is omdat je altijd mensen tegenkomt die er niet bekend mee zijn. En mijn vriend zegt dan bij iets dierlijk: oja, dat mag je niet. Dan zeg ik altijd: dit mag ik wel, maar ik wil het niet. Dus zeker een aanrader om terug te zeggen 😉 .

Streng.. nee hoor!

Dit stukje wat op de site van de vereniging van veganisten staat vond ik wel erg goed beschreven:
Zijn veganisten niet heel streng voor zichzelf?
Nee, veganisten zijn niet streng voor zichzelf, want zij verbieden zichzelf niets. Veel mensen zeggen, veganisten “mogen” geen dierlijke producten gebruiken. Maar het gaat hier om willen en niet om mogen. De keuze om geen dierlijke producten te gebruiken ontstaat uit de wil om ze niet te gebruiken en uit de voorkeur voor plantaardige voeding. Dierlijke producten maken simpelweg geen deel uit van het leven van een veganist. Daarom zien veganisten het ook niet als een beperking dat zij geen dierlijke producten gebruiken, net zoals niet-rokers het geen beperking vinden om geen sigaretten te gebruiken.
hoe bevalt plantaardig eten

Positief

Daarnaast heb ik een positieve verandering ondervonden: mijn haar wordt minder snel vet. Ik ben ook lid van de facebookgroep voor de vegan challenge en ik las dat meer mensen dit hebben, dus dat is in elk geval al mooi meegenomen! Als je nu ook denkt: dat plantaardig eten lijkt me ook wel wat, is deze groep sowieso een aanrader omdat er veel (praktische) tips en recepten op staan! Wil je meer weten hoe en waarom ik plantaardig ben gaan eten / meer informatie over veganistisch eten dan kun je dat tussen deze artikelen terug vinden:

Eet jij al plantaardig of ben je hier mee bezig? Of ben je hier juist niet mee bezig, wat is je mening dan?

 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

 • Reageer Anne-Sterre 16 november 2015 op 13:35

  Grappig dat je haar dan ook minder snel vet wordt. Nu ik er over nadenk is dat niet eens zo gek. Ik vind het wel interessant, maar ik denk niet dat ik het zou kunnen of vol zou kunnen houden.

 • Reageer Margo 16 november 2015 op 13:48

  Wat knap van je! Het vergt toch ook wel een bepaalde soort discipline denk ik, om er zo mee bezig te zijn? Of stel ik me dit verkeerd voor? 🙂 Ik ben er niet mee bezig – wel gezond, maar niet per se plantaardig. Ik vind het wel interessant nu ik dit zo lees, dus ik ga me er wel iets meer in verdiepen.

  • Reageer marlijn 16 november 2015 op 20:17

   Qua discipline valt het reuze mee, dat komt omdat ik al een tijd mee bezig ben en dat ik daardoor motivatie heb én het écht wil.. het komt uit mezelf en dat scheelt een hoop 😉 Ik kan me voorstellen dat het wel veel gevraagd lijkt 😉 .

 • Reageer Ysanne 16 november 2015 op 21:44

  Oh wat interessant om te lezen! Ik wist ook helemaal niet dat er zoveel ”slechte” dingen zijn die alsnog plantaardig zijn haha bizar. Leuk om hier op te hoogte van de blijven, ben benieuwd hoe het gaat als je wat strenger bent.

 • Reageer NaoDan 17 november 2015 op 12:42

  Wat een top stuk!
  Ik denk dat ik het ook maar eens moet proberen, als je haar er minder snel vet van word 🙂

 • Reageer Laura 17 november 2015 op 16:57

  Interessant om te lezen zeg! Ik dacht ook serieus ook dat het met gezond eten te maken had. Fijn dat je haar minder snel vet wordt. Dat zou voor mij wel iets zin waarom ik daarover zou nadenken.

 • Reageer Nesrin 18 november 2015 op 12:43

  Opvallend dat je haar niet vet wordt. Ik heb mij niet verdiept in plantaardig eten maar het klinkt heel goed.

 • Reageer Lizzy 18 november 2015 op 14:45

  Ik wist niet dat kruidnoten plantaardig zijn! Fijn dat je haar minder snel vet word! Dat lijkt me zo prettig! Heel interessant om te lezen, en je hebt er een mooi artikel van gemaakt!

 • Laat een reactie achter