Kerstrecept: Broccoli taart
Diner, Recepten

Kerstrecept: Broccoli taart

Dit jaar ga ik voor mijn familie samen met mijn vriend het kerstdiner verzorgen! Heel leuk en al maanden ben ik al van alles aan het verzinnen. Mijn foodiehart gaat er zeg maar harder van kloppen. Het kerstdiner is wel een uitdaging omdat ik nu voor meer personen kook als normaal én iedereen van iets anders houd.. van vlees tot plantaardig. Nog niet helemaal zeker weet ik of ik deze broccoli taart met kerst ga serveren, maar het heeft wel een grote kans. Waarschijnlijk wordt dit kerstrecept dan een bijgerecht.

Maar tot nu toe heb ik het als hoofdmaaltijd gemaakt, dan is hij goed voor 4 personen en anders dus voor ongeveer 8 als je de taart in kleine puntjes snijdt. De taart is namelijk het hele jaar door lekker 😉 .Deze taart is geïnspireerd op de versie van de groene meisjes. Deze taart is plantaardig én makkelijk te maken. Handig dus, kun je ondertussen nog andere gerechten maken. Wel is een keukenmachine of een goede blender wel aan te raden bij dit gerecht. Stiekem is het een must.
kerstrecept broccolitaart

Nodig voor 4 personen = 1 taartvorm van ø24cm

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 40 minuten
Totale tijd: 60 minuten

Bodem:
200 gram volkoren speltmeel ( je kunt bijv ook boekweitmeel gebruiken voor een glutenvrije versie)
1,5 eetlepel lijnzaad
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 theelepel paprikapoeder
Snuf zout
8 eetlepels water
3 eetlepels olijfolie

Vulling:
Een grote hele broccoli (ongeveer 500 gram broccoli, de roosjes heb je nodig)
1 avocado
200 gram tofu
3 tenen knoflook
6 eetlepels edelgistvlokken
2 theelepels basilicum (vers is natuurlijk wel het lekkerste)
2 theelepels oregano
12 stuks gedroogde tomaten
Peper en zout naar smaak
Eventueel nog een paar lepels water

Topping
3-4 takjes met cherrytomaatjes
Handje pijnboompitten

kerstrecept broccolitaart
En dan aan de slag!

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

  1. Weeg het meel af en mix dit in een komt met alles wat bij de ingrediënten van de bodem hoort. De olie en water meng je daarvoor eerst apart en voeg je dan bij het deeg. Het kan zijn dat je deeg niet nat genoeg is, voeg dan net zoveel water toe tot dat het precies goed is
  2. Kneed het deeg goed door tot een ronde bal.
  3. Rol het deeg goed uit met een deegroller of een dopper zoals ik bij gebrek aan beter. Leg de bodem in een ingevette quichevorm/taartvorm of gebruik bakpapier.
  4. Prik paar in de bodem met een vork.
  5. Stoom of kook ondertussen de broccoli voor 5 minuten.
  6. Doe alle vulling ingrediënten in een keukenmachine en mix tot een stevige massa
  7. Verdeel de broccolimix over de bodem en zet het voor 40 minuten in de oven op 180 graden.
  8. Leg de cherrytomaatjes op een bakplaat of rooster met bakpapier en doe ze de laatste 20 minuten mee in de oven, je kunt ze ook op de hartige taart leggen. Doe de laatste 10 minuten een handje pijnboompitten erop
  9. Serveer de taart met de cherrytomaatjes en eet smakelijk! Ik at dit met een frisse salade, zeker een aanrader. Je kunt het ook serveren met (gestoomde) groenten. Een hele fijne kerst gewenst!

Wat gaan jullie eten met kerst? Ga jij toevallig ook het kerstdiner maken? Ik ben erg benieuwd!

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Anne-Sterre 4 december 2015 op 08:56

    Hij ziet er prachtig uit!

  • Reageer Nesrin 19 december 2015 op 12:11

    Het ziet er lekker uit. Ik ben geen fan van lange recepten maar dit lijkt mij toch wel de moeite waard.

  • Laat een reactie achter