kookboek eten als medicijn
Food, Kookboeken, Recepten, Uitgelicht

Kookboeken: Eten als medicijn 1 & 2

Zoals jullie weten ben ik een trouwe biebganger en kwam ik weer twee pareltjes tegen. Eten als medicijn deel 1 en 2 door Dale Pinnock. Deel 2 heet eet jezelf gezond. Beide boeken bevatten ’80 heerlijke en geneeskrachtige recepten voor een goede gezondheid’. Ik was erg benieuwd toen ik deze titel zag en nam ze dan ook mee naar huis. Het begint zoals meestal met een voorwoord. Hierin vertelt Dale waarom hij dit boek heeft uitgebracht. Ik ben het helemaal met zijn visie eens! “Wat mij betreft zijn er veel elementen om rekening mee te houden als het op de gezondheid aankomt. Als iemand ziek is en een farmaceutisch medicijn nodig heeft dan is dat zo, maar dat wil niet zeggen dat de persoon niet zelf het nodige kan doen door zijn/haar dieet/levensstijl te veranderen zoals bij een hoge bloeddruk.”

kookboeken
In deel 1 komen verschillende voeding aan bod van fruit tot zuivel en specerijen die hij in zijn boek gebruikt. In het kort krijg je een beeld waarvoor bijvoorbeeld een dadel goed is en wat het in je lichaam doet. Wel moet ik zeggen dat er bij veel voeding ook wel iets negatiefs is en dit wordt nergens genoemd. Toch geeft het wel een goed beeld van de werkzame stoffen in voeding. Deel 2 begint na het voorwoord gelijk met de recepten, omdat het overbodig is om nogmaals de werkzame stoffen in de verschillende voeding te benoemen.
inhoudsopgave
De inhoudsopgave in ingedeeld op soort maaltijd (ontbijt, lunch etc). Aan de rechterkant kun je zien wat de symbolen die bij de recepten gebruikt worden betekenen. Als je bijvoorbeeld last hebt van astma kun je recepten gebruiken die het L symbool bevatten.
eet jezelf gezond
Dat ziet er dan bij een recept zo uit. Bovenaan kun je zien waarbij het recept kan helpen.
recept
Zelf heb ik niet gelet op de symbolen, aangezien ik niet ergens last van heb. Ik heb vooral gekeken wat mij lekker lijkt ­čśë . Ik varieer niet zoveel met mijn ontbijt, omdat ik het wel lekker makkelijk vind om in de ochtend niet teveel na te denken. Deze combinatie van havermout met onder andere kardemom en pistachenootjes klinkt wel veelbelovend in mijn oren.
kookboek eten als medicijn kookboek
Over het algemeen vind ik de recepten goed te doen, je hebt meestal niet zoveel ingredi├źnten nodig. Voor de handelingen hoef je ook geen topchef te zijn. Zoals je links ziet staat er onderaan: slimme combinatie: hier wordt nog een tip gegeven voor bijvoorbeeld een extra ingredi├źnt die je kunt toevoegen die een toegevoegde waarde heeft. Rechts zie je bij de ster: steringredi├źnt staan: hier wordt een bepaald ingredi├źnt uitgelicht en wordt er bij verteld waarom dit ingredi├źnt zo goed is en waarom hier gebruik van gemaakt wordt.┬áIMG_5409
Zo ziet zo’n slimme combinatie er dan uit.

kookboek eten als medicijn
Heel belangrijk: mooie foodfoto’s. Dat is in dit boek wel gelukt!

kookboek eten als medicijn
Dit lijkt me een heel fijn recept, je hebt er niet eens zoveel voor nodig. Wel staan er in beide boeken behoorlijk wat vis (en af en toe vlees) recepten. Als je vegetarisch eet (en ook geen vis eet) of veganistisch is dit boek niet gelijk een aanrader.
IMG_5407 IMG_5423
Op het eind van deel 1 worden er verschillende aandoeningen besproken. Wat is het, hoe kun je het verminderen, aanbevolen recepten en sleutelingredi├źnten (die rijk zijn aan voedingsstoffen die bij een bepaalde aandoening kunnen helpen).┬áBij deel 1 komt ook het algemeen welzijn aan bod, ik vond het stuk over de kater wel grappig. Als je zoveel met je gezondheid bezig bent, is het namelijk wel bijzonder dat je ook een kater hebt ­čśë . Al is het wel menselijk dus juist wel leuk dat hij dit soort dingen ook bespreekt. Aan het eind van deel 2 worden de verschillende micronutri├źnten (vitaminen/mineralen/fytonutri├źnten) nog besproken.

Eindoordeel

Een mooi boek met niet al te moeilijke recepten (als je al een beetje in deze stijl bakt/kookt). Het lijkt me zeker de moeite waard als je last hebt van een bepaalde aandoening, maar ook als je gezond wilt blijven kan het geen kwaad. Sowieso is het leuk om inspiratie op te doen en staan er lekkere recepten in. Zelf vind ik het goed dat er uitgebreid stil wordt gestaan bij de kracht van voeding. Het boek bevat bij de meeste recepten wel een foto, maar niet bij alles. Wel zijn het mooie foodfoto’s en dat vind ik altijd erg belangrijk. Het is een heel overzichtelijk boek en ik ga er zeker een paar recepten uit maken. Voor mij is het zeker een aanrader, vooral als je ook graag meer wilt weten wat het nut is van voeding en de praktische toepassing hiervan.

Is dit boek iets voor jou?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Nesrin 15 mei 2015 op 21:43

  Dit lijkt mij een goed boek. Ik ben dan geen keukenprinses en heb maar een paar kookboeken maar ik zou hier wel veel informatie uit kunnen halen.

  • Reageer marlijn 15 mei 2015 op 23:00

   Voor de meeste recepten hoef je ook niet heel goed in de keuken te zijn, dus dat scheelt weer ­čśë

   • Reageer http://www./ 30 januari 2017 op 10:20

    Brilliant post! This totally made my day. Before reading this, I could never understand why any one in their right mind would shop there. Thank you for opening my eyes and bringing me to the light!

 • Reageer fifa 14 coin generator facebook 24 februari 2017 op 19:07

  This essentially is my especially number one time i go to right here. I discovered so several fascinating things within your weblog specially its dialogue. In the tons of feedback in your written content content articles, I guess I’m not the only 1 acquiring all of the satisfaction in this article! sustain up the great operate.

 • Reageer Maria Goddijn 8 augustus 2017 op 18:56

  Heeft iemand deel 1 ter overname?
  Ik wil er graag 2
  Heb twee mensen die ik hier heeeeel blij en extra gezond mee zou maken ­čÖĆÔŁĄ´ŞĆ­čÖĆ

  Echt overal gezogd en zelfs met de uitgeverij contact gehad.
  Wie maakt ons blij ÔŁĄ´ŞĆ ?

 • Laat een reactie achter