boeken gezonde voeding
Food, Kookboeken, Recepten

Leesvoer voor (toekomstige) foodies

Zelf ben ik altijd op zoek naar boeken die ik kan lezen, recepten of inspiratie uit te halen. Zo’n lijst vol met boeken maakt mij altijd gelukkig, dus ik dacht ik deel mijn lijstje. Ik moet zeggen dat er ook boeken tussen staan die ik nog niet gelezen heb, die staan dus nog op de wachtlijst. Benieuwd naar mijn lijst vol met kook-, voeding & gezondheidsboeken? Bij deze heel veel leesvoer voor (toekomstige) foodies!

kookboek supersnacks
Kookboeken

Gezond genieten – Amber Albarda & Gezond bakken – Amber Albarda
Beide zijn het fijne boeken met een duidelijke lay-out. Het zijn over het algemeen geen snelle recepten. Albarda gebruikt geen geraffineerde suikers en daarom vind ik het zeker een aanrader als je niet zo goed weet hoe je dan moet bakken.
Powerfood – Rens Kroes
Ook ik heb dit boek in mijn kast staan. Ik vind het een heel mooi boek qua vormgeving en foto’s. Daarnaast zijn het recepten die vernieuwend zijn en ook nog eens lekker. Wel heb je er vaak veel/dure ingrediënten voor nodig, maar ter inspiratie vind ik het erg fijn. En je hoeft natuurlijk ook niet elke dag zo’n gerecht te maken 😉
Puur eten dat je gelukkig maakt – Pascale Naessens
Super healthy snacks – Jenna Zoe
Over dit boek heb ik al een uitgebreid review gegeven. Een fijn boek die rekening houd met allergenen én aandacht besteed aan eiwitten. Zeker een aanrader.
Smullen zonder suiker –  Karlijn Smeets – van Basten Batenburg & Laura Korssen
De samenvatting luid: Een kookboek voor ‘snoepkonten’ die gezond(er) willen leven en minder of helemaal geen geraffineerde suiker willen eten. Het zijn dus geen suikervrije recepten, maar wel vrij van geraffineerde suikers! Er staan 30 recepten in, niet heel veel maar wel genoeg om inspiratie uit te halen!

boeken gezonde voeding

Kookboeken door bloggers

Smakelijck – Williene Klinck
Meer dan 100 recepten vrij van E-nummers, vrij van (geraffineerde) suikers en vrij van witmeel. Tevens veel achtergrond informatie over gezonder voeding en een gezonde levensstijl. Het boek is een resultaat van de succesvolle blog www.smakelijck.blogspot.com. Ik vol deze blog trouwens niet, toch maar eens gaan doen denk ik 😉
Lekker en simpel –  Jorrit van Daalen Buissant des Amorie & 
Sofia Chanou
Je kent ze vast wel, van de blog lekkerensimpel.com. 100 recepten die makkelijk te maken zijn. Je hoeft niet goed te kunnen koken want de meeste recepten zijn erg makkelijk. Wel zijn niet alle recepten even gezond, maar ik vind het zeker een leuk boek om inspiratie uit te halen.
Uit pauline’s keuken – Pauline Weuring
Ik heb het boek net ‘uit’. Ik moet zeggen dat er wel veel vrij eenvoudige recepten in staan. Niks mis mee trouwens, maar veel dingen had ik zelf ook wel kunnen bedenken. Wel vond ik het erg leuk om te lezen waar de passie bij Pauline vandaan komt en dat ze zo een gerecht kan namaken zonder het recept ooit gezien te hebben. Er staan trouwens zeker wel recepten in die het uitproberen waard zijn en staan er zowel gezonde & ongezonde recepten in: voor ieder wat wils. Daarnaast geeft ze ook handige tips bij elk recept.
Chickslovefood – Nina de Bruijn & Elise Gruppen
Dit boek bevat recepten waarbij je altijd maar 5 ingrediënten nodig hebt. Een ware hit, want veel mensen willen snel en simpel. Niet voor niets dat dit boek zo veel verkocht wordt! Ik vind het zeker handige recepten om als basis te gebruiken maar aangezien ik van veel groenten houd gebruik ik meestal toch wat meer ingrediënten.
The green kitchen travels – David Frenkiel
Beken van foodblog ‘Green Kitchen Stories’. Een boek met prachtige foto’s en vernieuwde vegetarische recepten. Juist de smaakcombinaties die ze gebruiken zal ik zelf niet op komen. Je hebt er meestal veel ingrediënten voor nodig, dus het zijn vooral recepten waar je geen haast voor moet hebben.
boeken gezonde voeding

Voedingsleer

De mooie voedselmachine – Giulia Enders 
Over dit boek heb ik ook een review geschreven. Enders vertelt op een leuke manier over je spijsvertering. Door haar schrijfstijl wordt het lichaam(darmen!) een stuk makkelijker te begrijpen. Daarnaast geeft ze ook nog praktische tips die je makkelijk kan uitvoeren.
Hoe word je 100? – William Cortvriendt
Hoe word je 100?’ vertelt ons in duidelijke alledaagse taal de wetenschappelijke feiten over hoe we gezond en jong blijven en daardoor bijzonder lang kunnen leven. Toen het boek uit kwam hoorde ik er veel mensen over, nu niet meer trouwens. Hij staat op de wachtlijst!
Een pleidooi voor echt eten – Michale Pollan
Echt eten verdwijnt uit beeld om te worden vervangen door ‘voedingsstoffen’. En deze producten zijn juist slecht voor de gezondheid. We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Een boek die je tot nadenken zet.
Het voedsellabyrint – Jaap Seidell
Eetadvies alleen geeft onvoldoende houvast voor een gezondere levensstijl. De auteurs geven inzicht in de oorzaken van ons (eet)gedrag, maar ook praktische aanbevelingen om onze gewoontes te veranderen zodat we gezonder en duurzamer kunnen eten.
EetQ – Susan Albers
Als ik wéét hoe ik goed moet eten, waarom doe ik het dan niet? Dat is een frustratie waar velen mee worstelen. Volgens Albers is dat in veel gevallen omdat er een emotie ligt in de ruimte tussen de keuze en de handeling. Ze legt uit hoe emoties je eetpatroon bepalen en leert je slimme keuzes maken die goed zijn voor je gewicht. Een boek over je gedrag dus!
Gezond en blij zonder diëten – Ay Lin Kho
Het bevat informatie over psychologie – onbewust eetgedrag, gebruik van wondervoedsel, je lijf en leefstijl. Bomvol tips en ervaringen uit het leven gegrepen word je al bewust in je eetkeuzes of je nu wilt of niet. Ze gebruikt wetenschappelijke onderzoeken en maakt deze levendig, vind ik zeker een pluspunt.
Puur gezond! – Karine Hoenderdos
Dit is een soort levensstijlveranderingsboek met recepten. Het boek geeft je stap voor stap handvatten om je huidige eetpatroon te veranderen. Een handig boek als je gezonder wilt gaan leven!
Voedingspiramide -Louise Witteman
Dit boek is geschreven voor iedereen die meer uitleg over gezonde voeding wil, die verder kijkt dan de ogenschijnlijk gezonde light-producten, halvarine en producten met het ‘ik kies bewust’ logo.Eten volgens de voedingspiramide levert alle ingrediënten voor een echt gezonde voeding. In de piramide is in één oogopslag te zien wat je dagelijks nodig hebt. Geschreven door twee orthomoleculair diëtisten!
Met gezond verstand – Ineke Haisma
Dit boek kocht ik voordat ik begon met mijn studie natuurvoedingsadviseur, om te kijken of ik het écht zo interessant vond. Het antwoord is duidelijk! “70% van alle gezondheidsklachten is voeding gerelateerd en dus is voeding de oorzaak van bijna alle gezondheidsklachten die ons vroeg of laat treffen. We hebben te weinig verstand van ons lichaam en van wat juiste en verkeerde voeding met ons doet. We zijn besmet en verslaafd geraakt aan verkeerde suikers en bewerkte voeding die er voor zorgen dat ons lichaam in de war raakt.”
De natuurlijke gezondheidswijzer – Henny de Lint
Henny de Lint geeft op alle vragen antwoorden mbt voeding. Wat hebben we nodig, hoeveel, supplementen etc.
Dieren eten – Jonathan Safran Foer
Dit boek ga ik zo ophalen bij de bieb! Het boek gaat over het eten van dieren. Hoe het in de voedingsindustrie eraan toe gaat, hoe dieren behandeld worden etc. etc. Een quote uit het boek: “De bijdrage van de veeteelt aan het broeikaseffect is 40% groter dan die van de gehele transportsector; het is de hoofdoorzaak van de klimaatverandering.”
Eigenlijk een bewustwording over het eten van dieren en ik ben benieuwd of ik straks fulltime vega wordt.

boeken gezonde voeding
Pas verschenen of verschijnen binnenkort

Van Friesland naar New York – Rens Kroes
Zoals je al las heb ik powerfood al in mijn kast staan én komt dit boek vandaag uit! Ik ben erg benieuwd. Ik lees graag altijd eerst de reviews van anderen, voordat ik zomaar een boek ga lezen. Helemaal als ik het ga kopen (dat doe ik namelijk niet snel) kijk ik het boek sowieso van te voren even in. Ik denk wel dat het weer een goed verkocht boek gaat worden.
My New roots – Sarah Britton
Hét boek dat ons laat zien dat gezonder eten een kwestie van doen is. In My new roots geeft Sarah 100 vegetarische (en vaak vegan) recepten, die vrij zijn van bewerkte ingrediënten (waaronder geraffineerd meel en geraffineerde suikers) en die je helpen gezonde keuzes te maken.  Ik ben erg benieuwd!
Natuurlijk! zonder suiker kookboek – Anne Marie Reuzenaar
Natuurlijk! Zonder suiker koken & bakken is een gezond kookboek en gaat over echt gezond eten oftewel recepten zonder pakjes en zakjes, zonder suiker en vrijwel geheel koemelk- en glutenvrij. Ik heb haar eerste boek al (van mijn studie gekregen) en ik ben daarom wel benieuwd naar dit deel.
Vegadutchie kookboek – Jolijn Pelgrum
Een veganistisch kookboek! Dit boek is trouwens ook uitgegeven door een blogger (vegadutchie.nl). Naast dat het vegan recepten zijn, zijn ze ook nog eens gezond. Ik ben erg benieuwd aangezien ik zelf geen veganist ben lijkt het me juist fijn om te zien hoe het ook kan.
Het brein in je buik – Justin Sonneburg
De enorme invloed van je darmbacteriën op je gezondheid, daar komt het in het kort op neer in dit boek. Ik vond het boek “de voedselmachine” erg fijn en interessant om te lezen dus ik gok dat ik dat ook van dit boek vind.

Zo, dat was een hele lijst. Ik ben vast nog boeken vergeten die maar dit is een goed begin. Uiteraard ben ik altijd benieuwd naar nieuwe/andere boeken, dus als jij nog tips laat dan zeker een reactie achter 🙂 .

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Sandra 10 juni 2015 op 11:48

  Wooow wát een boeken haha, mega veel! Ik heb eigenlijk geen tips, want ik haal altijd recepten van internet af. Ik zie hier in ieder geval wel een aantal hele leuke dingen tussen!

  • Reageer marlijn 10 juni 2015 op 17:35

   Ja recepten van internet haal ik zelf ook vaak, erg handig! Kookboeken vind ik vooral leuk om in te kijken & inspiratie op te doen.

 • Reageer Karlijn Smeets 8 juli 2015 op 23:17

  Bedankt voor je stukje over het Smullen zonder Suiker! boek 😉

  groeten van Karlijn

 • Laat een reactie achter