maandchallenge
Gedrag, Mind

Waarom een maandchallenge nooit gaat werken

Op facebook kwam ik een ‘evenement’/ maandchallenges tegen van een personal trainer. Hij bied iedereen die mee gaat doen aan het evenement een voedingsschema voor 4 weken lang. Er zijn zoveel aanmeldingen dat hij maar één voedingsschema heeft gemaakt voor 4 weken voor iedereen. Zonder rekening mee te houden met sport, zwangerschap, beroep, roken, algemene gezondheid, geslacht, lengte etc. etc.Uiteraard ben ik voorstander van een gezonder eetpatroon voor iedereen. Alleen wat deze personal trainer doet is niet echt gezond. Voor veel mensen zal zoiets namelijk helemaal niet werken, omdat niemand hetzelfde is. Niet iedereen heeft evenveel nodig.

Daarnaast is het raar dat het maar voor 4 weken is. Je wilt toch voor altijd gezonder leven. Plus dat het om een gewoonte verandering gaat, waar ik al eerder over schreef. Dit is vaak het lastigste van een verandering en daarom zal alleen een voedingsschema vaak niet werken. Het kan wel, maar meestal mislukt dit. Het komt eigenlijk op een dieet neer, die zijn ook niet op maat gemaakt. Je gaat toch ook niet in een te kleine broek lopen?

broekDaarnaast heb je ook nog van die maandchallenges ‘krijg een 6pac in 4 weken’ en doe elke dag steeds meer buikspieren. Iedereen heeft buikspieren alleen zijn ze meestal bedolven onder een vetlaagje, daarom heb jij geen 6pac en die krijg je niet opeens van één of andere maandchallenge.

Uiteraard melden zich hier veel mensen voor aan, we zijn immers Nederlanders en dit is gratis. Alleen snap ik niet dat mensen niet graag voor hun gezondheid willen betalen. Waarschijnlijk omdat je de volgende dag er niet direct profijt van hebt. Als je een nieuwe tv koopt, kun je er gelijk gebruik van maken. Als je gezonder gaat leven betekent het niet dat je gelijk je droomlichaam hebt of meer energie. Hier zul je moeten investeren en je kan hierbij niet voor een dubbeltje op de voorste rij zitten.

Je kan trouwens heel makkelijk zelf berekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt per dag, in dit artikel wordt dit haarfijn uitgelegd. Bekijk dan ook kritisch een bepaald dieet of voedingsschema. Het moeilijkste aan gezonder eten is het doen. Veranderen. Gewoontes doorbreken. Dat los je naar mijn mening niet op met een challenge op facebook.

Wat vind jij van maandchallenges? 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Lisa 3 april 2015 op 11:59

    Je hebt helemaal gelijk. Vaak doe je zo’n maandchallenge meer om te kunnen zeggen: ik heb dit een maand volgehouden. Je doet het vaak niet echt, omdat je echt gezonder wil leven. Meer om de challenge gewoon te volbrengen.

  • Reageer sjoukje 13 juli 2015 op 15:47

    Inderdaad, ben het met je eens. Maar je zei het al: er komen veel mensen op af. En die mensen moeten goed begeleid worden. Dat kan pas als je ze binnen hebt. Juist de mensen die nog niet genoeg weten van beweging of de spreekwoordelijke knop nog niet om hebben, komen hier op af. Juist omdat het maar een maand is. Deze mensen hebben goede begeleiding nodig. Een rol weggelegd voor de personal trainer.

    De personal trainer kan deze maand gebruiken om zijn nieuwe klanten in te trainen en te informeren over hoe het wel werkt. Een goede personal trainer zal er dan alles aan doen om zijn “nieuwe mensen” te stimuleren en motiveren naar een gezonder leven. Ik weet niet of dat zijn bedoeling ook was maar ik denk het wel. Elke trainer wil dat zijn/haar klanten blijven en steeds sterker en gezonder worden. Dit is de beste reclame. Bovendien is het aantrekken van klanten duurder dan ze te behouden. Dus het is ook in zijn voordeel om zijn klanten te informeren en motiveren zodat ze blijven en werken aan hun doelen op een gezonde, blijvende manier.

  • Laat een reactie achter