meer plantaardig eten
Food, Uitgelicht

Steeds meer plantaardig eten

Zoals je misschien al hebt gemerkt verdiep ik me in plantaardig eten, door onder andere boeken hierover te lezen, documentaires te kijken en blogs hierover te volgen. Nu ben ik geen veganist, maar wat niet is kan nog komen 😉 .

Veganchallenge

1 oktober is de veganchallenge weer begonnen. Dit houdt in dat je mee kunt doen om een maand lang plantaardig te eten. Je kunt je aanmelden bij de veganchallenge en dan kun je tips, recepten en informatie krijgen. Zelf doe ik niet mee met deze challenge, maar ben ik wel druk bezig met het verminderen van dierlijke producten. Zo gebruik ik sinds een paar weken geen eieren meer evenals zuivel. Ik eet al bijna nooit kaas, maar als ik het eet vind ik het heel lekker. Uit zelfbescherming haal ik het dan ook bijna nooit in huis en heb ik er ook geen behoefte aan. Ik eet kaas vooral bij andere mensen. Scheelt ook weer in de kosten, zei de vrek in mij 😉 .

Waarom?

Maar waarom doe ik dit vraag je je misschien af. Want aangezien ik al geen dieren eet, doe ik al stukken minder mee met dierenleed. Dat klopt maar helaas nog lang niet genoeg, want voor zuivel en eieren worden helaas ook veel dieren gedood en mishandeld én heeft daarnaast ook nog een grote impact op het milieu. Op de site van de veganchallenge staat heel mooi omgeschreven waarom iemand kiest om plantaardig te eten. Hier staan ook antwoorden op veelgestelde vragen zoals wat je allemaal kunt eten, hoe je aan je dagelijkse vitamine/mineralen inname komt, soja etc.

meer plantaardig eten
Extreem

Sinds juni ben ik vegetariër, dus nog niet zo lang. Toen ik dit vertelde aan mijn omgeving vroegen sommige mensen gelijk van: je blijf toch wel eieren/zuivel eten? Want dat is wel heel extreem. Ik dacht altijd hetzelfde: dat veganisten super extreem waren en veel te moeilijk. Dat kwam omdat ik er bar weinig van af wist en ik dus gelijk een vooroordeel had. Ik vind het dan ook niet zo gek dat veel mensen zo denken, zo heb ik ook altijd gedacht! Nu wil ik niemand overhalen, maar ik wil alleen laten zien waarom ik minder dierlijke producten gebruik en wil gebruiken. Dat scheelt weer vragen beantwoorden 😉 .

Langzaam veranderen..

Zelf ben ik dus ook (nog) geen veganist, maar probeer ik thuis inmiddels langzaam over te gaan om plantaardig te eten. Ik wil eerst zelf ontdekken hoe me dit bevalt, wat er allemaal mogelijk is én er gewoon aan te wennen. Zo koop ik dus geen eieren meer en maak nu eieren van lijnzaad met water, werkt perfect! Maar laatst at ik wel pepernoten waar ei door heen zat.. dus ik ben nog niet streng in de leer 😉 . Ik wil dit namelijk rustig uitproberen, dus eerst letterlijk de producten zoals ei en zuivel niet meer kopen en daarna de producten waar dit in verwerkt zit niet meer kopen en bedenken wat ik allemaal kan eten.

Mijn lichaam wil plantaardig?!

Gelukkig is er heel veel lekkers te eten wat plantaardig is en genoeg producten zijn van nature plantaardig. Pannenkoeken kun je gewoon blijven eten, net zoals (bepaalde) chocolade. Ik maak pannenkoeken van boekweit, water en lijnzaadei en doe hierop dan appel, kaneel en rozijnen. Ook nog eens stukken gezonder dan de tarwepannenkoeken 🙂 . Ik eet eigenlijk nooit boter want ik vind het vies, behalve producten zoals kruidenboter, maar niet op een boterham oid. Als iemand een boterham smeert met boter en daarop bijvoorbeeld een plak kaas doet eet ik het niet op. Ik lus ook geen melk, dus ook dit laat ik met weinig moeite staan. Ik denk dat mijn lichaam ook het liefst plantaardig wil eten 😉 . Mijn standaard havermoutonbijt is al plantaardig en mijn salade was een kleine moeite om dit om te pimpen. Al was het wel even wennen om afscheid te nemen van mijn huttekase haha. Eerder maakte ik ook best vaak een omelet, maar ik mis dit eigenlijk helemaal niet! Maar ik doe het dus op een traag tempo en ik denk dat dit voor mij het beste werkt. Ik wil in elk geval thuis zoveel mogelijk plantaardig gaan eten. Buiten de deur houd ik het voorlopig alleen op vegetarisch eten.

plantaardig eten
Inspiratie

Mijn inspiratie (recepten en maaltijd ideeën) haal ik onder andere van Lisa en de groene meisjes (die binnenkort ook een boek uitbrengen). Als je op hun blogs kijk kun je heel veel informatie vinden over veganisme. Boeken die ik heb gelezen die voor mij een eye-opener zijn geweest waren: Vegarevolutie en Skinny Bitch, dat laatste boek is ook best humoristisch. En zo plaatste ik laatst ook een review over de documentaire Forks over Knives over de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten en keek ik Cowspiracy over de milieu-impacten. Cowspiracy vond ik de beste documentaire.

Al een tijdje verdiep ik me dus in plantaardig eten en ben ik tot nu toe positief. Binnenkort zal ik een artikel schrijven over hoe je gezond kunt eten als veganist en hoe je bijvoorbeeld genoeg eiwitten binnen kunt krijgen want dat vind ik tot nu toe ook best een uitdaging!

Lijkt het jullie leuk om mijn ‘vorderingen’ terug te lezen? Dat ik af en toe een update geef over waar ik tegen aan loop, hoe ik dingen vervang etc. Ik vind het namelijk heel interessant en leuk om blogs over veganisme te lezen, maar de meeste bloggers zijn al volledig plantaardig aan het eten en daarom lijkt het me leuk om mijn struggles hierover te vertellen. Dus laat maar horen! En ik ben ook best benieuwd naar jullie mening hierover 🙂 .

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Nesrin 8 oktober 2015 op 09:50

  Ik vind Skinny Bitch een geweldig boek, ik kocht het boek 7 jaar geleden en nog blader ik er in.

  • Reageer marlijn 8 oktober 2015 op 15:35

   Leuk! Ik wist niet dat het boek al zo lang uit was, het heeft in elk geval niet een beperkte houdbaarheidsdatum 😉 .

 • Reageer Anne-Sterre 8 oktober 2015 op 18:42

  Zeker interessant, ik lees er graag meer over!

 • Laat een reactie achter