Hardlopen, Sport

Recensie hardloophorloge: tomtom runner

Inmiddels heb ik mijn hardloophorloge (met hartslagmeter) al meer dan een half jaar. Hoog tijd voor een recensie over mijn tomtom runner! Benieuwd of ik het een aanrader vind?
Lees dan snel verder.

Al een lange tijd wilde ik een hardloophorloge waarop ik mijn snelheid én hartslag kon zien. Daarnaast leek het me ook handig dat ik mijn horloge ook in het donker kon zien, een trilstand (want ik heb altijd muziek in) en dat het er ook nog enigszins toonbaar uit zag. Bij de meeste ‘grote’ aankopen speur ik heel internet af op zoek naar ervaringen en recensies. Zo kwam ik bij de tomtom runner uit. Zelf heb ik hem gekocht via Coolblue.

Prijs en design

Zelf heb ik het horloge gekocht voor ik geloof 120 euro, maar ik zie nu dat hij in de aanbieding is voor 100 euro. Je hebt uiteraard goedkopere horloges maar die zijn vrijwel altijd zonder hartslagmeter. Het is een flink bedrag maar ik vind het de prijs waard.
Het horloge zelf vind ik ook mooi, ik zou het best naast het hardlopen kunnen dragen. In ‘stilstand’ , dus als je het horloge niet gebruikt geeft hij namelijk de tijd aan. Op de foto hieronder zie je een vliegtuig, dat betekend dat ik hem op vliegtuigstand heb gezet. Zo neemt hij bijna geen batterij. Ik heb hem in rust stand altijd hierop staan, anders blijft hij zoeken naar de hartslagmeter of locatie. Het bandje vind ik ook fijn zitten, ik heb hem zelf een klein beetje losjes om dat vind ik fijnst. Ik krijg er geen irritaties van. Daarnaast vind ik het scherm duidelijk. Redelijk grote cijfers en de bediening is duidelijk. Ook de hartslagmeter zelf zit prima en voel ik niet tijdens het lopen.

tom tom runner

Gegevens inzien via Tomtom runner app

De tomtom runner kun je koppelen aan je computer. Zo kun je je hardlooprondje gelijk inzien op de computer. Ik heb zelf ook de app van tomtom op mijn telefoon staan. Na het hardlopen synchroniseer ik via bluetooth de gegevens naar mijn telefoon. Ik moet dus wel even mijn bluetooth op mijn telefoon aan zetten. Zodra de gegevens zijn ingeladen op de app zet ik het weer uit op mijn telefoon. Daarna zet ik mijn tomtom runner ook op vliegtuigstand. Hierboven zie je een deel wat je ziet op de computer/app. Dat spreekt voor zich. Mijn pasfrequentie is ook omhoog gegaan nu ik het ‘monitor’. Ik let nu meer op dat ik korte passen maak. Vandaag had ik een pasfrequentie van 179! Ze zeggen geloof ik dat tussen de 180 en 185 het ideaalst is.
tom tom runner
Links zie je runs van vorig jaar die ik heb gelopen/geladen via mijn horloge. Je kunt ook nog filteren per maand, zo kun je zien hoeveel kilometer je die maand hebt gelopen. Ook grappig om te zien dat ik met beide kerstdagen hardgelopen heb. Dat was ik zelf vergeten 😛 . Rechts zie je de route die ik heb gelopen. Leuk om terug te zien vind ik, hier was ik namelijk een beetje verdwaald bij punt 3. Ik liep in de bossen en je kan het ook wel een beetje terug zien in die kronkellijn.
tom tom runner
Daarnaast kun je per kilometer je tempo, snelheid en hartslag in zien en dit ook nog eens in een grafiek. Ik vind het heel leuk om dit altijd te bekijken en 9 van de 10 runs is mijn laatste kilometer het snelst. Ik kan het nooit laten om nog te sprinten op het eind.

Momenteel heb ik weer een gestructureerd schema en loop ik echt op mijn hartslag of op tempo. Ik loop relaxter als ik op hartslag loop omdat ik het dan veel langer kan lopen. Als ik op tempo ga lopen (dus per kilometer een vaste tijd bijvoorbeeld 5:30) ga ik wel veel sneller (logisch), maar is het ook meer afzien. Ik loop duurlopen op mijn hartslag (lange duurlopen op hartslag zo rond de 150 (10km en verder) en daaronder met hartslag 160. Intervaltrainingen loop ik met een hartslag van 180. Tenminste dit is in theorie zo, soms loop ik wel eens iets sneller/langzamer maar probeer ik mezelf wel te corrigeren. Zelf vind ik het fijn om op hartslag te lopen, vooral de duurlopen omdat ik dan veel meer geniet van het lopen. Ik kan het veel langer volhouden!

GPS van de tomtom runner

Het hardloophorloge heeft ook een GPS functie. Die doet het goed! Wel moet je het horloge regelmatig aan de pc hangen om te updaten. Sowieso moet je je horloge opladen via USB met de pc. Het duurt meestal ook wel een paar minuten voor dat hij het signaal heeft ontvangen als je wilt beginnen met hardlopen. Je kiest namelijk eerst een doel en dan gaat hij je locatie zoeken. Zodra hij die heeft gevonden begint hij te trillen en kun je starten!
Je moet wel écht buiten staan, anders pakt hij ook geen signaal. Met mooi weer geen probleem maar als het koud is wil ik gelijk kunnen lopen.

Instellingen qua trainingen

Je kunt verschillende doelen voor je training kiezen. Je kunt zonder doel lopen maar ook mét. Een bepaalde tijd (bijv 30 minuten), aantal kilometers, hartslagzone, tempo zone of snelheidszone, rondes, interval’s en race ( tegen je beste tijd lopen). Zelf gebruik ik het vaakst een bepaalde tijd of aantal kilometers. Tijdens het lopen kun je namelijk je hartslag, snelheid en kilometers ook zien.
Ik heb nog geen gebruikt gemaakt van race en rondes. De intervalfunctie vind ik niet superhandig. Ik loop dan namelijk piramides, dus niet steeds dezelfde aantal meters per ‘ronde’ en ik heb nog niet kunnen ontdekken dat dat wel kan. Je kunt alleen bijvoorbeeld 10x 300 meter instellen met een pauzetijd hiertussen. Je hebt een pauzeknop, dus als je even moet stoppen kun je je horloge op pauze zetten en daarna gewoon weer verder gaan. Als je klaar bent met je run kun je gelijk de ‘uitslag’ bekijken en na een minuut geeft hij aan hoe goed je herstel is. 

tom tom runner

Conclusie?

Snelheid GPS gevonden  **
Design ****
Instellingen van trainingsdoelen (zoals interval) ***
Hartslagmeter *****
Tom tom app *****
Aanrader JA!

Er zijn tot nu toe twee dingen die ik anders had gezien bij de tom tom runner. Bij sommige horloges heb je de instelling dat je gewoon kunt lopen (bijv. 8 km) en dat hij de route voor je uitstippelt, dus dat je daar zelf niet over hoeft na te denken (en dat je wel na die 8km weer thuis bent). Het andere ding is een betere intervalfunctie. Beide punten wist ik van te voren bij mijn aankoop dus eigenlijk mag ik niet zeuren 🙂 . Als je een hardloophorloge zoekt met hartslagmeter en goede basisfuncties heeft heb je meer dan genoeg aan de tom tom runner! En nee, dit is niet gesponsord 🙂

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reageer Rachel Kromdijk 20 juni 2016 op 11:07

    Wat handig zo’n watch zeg ideaal! liefs

  • Laat een reactie achter