Baksels, Recepten

Recept: Bananenbrood met havermout

Laatst poste ik ook een recept voor bananenbrood. Die was met amandelmeel én deze keer is het met havermout. Havermout is een stuk goedkoper, minder vet en ik kwam er achter dat dit ook heerlijk smaakt in bananenbrood. Je kan dit brood als ontbijt of tussendoortje eten. Het lekkerst is hij als hij vers uit de oven komt. Als je brood af gekoeld is, kun je een klein stukje afsnijden en die weer kort verwarmen! Koud is hij ook goed te eten, dus het is niet perse nodig om hem te verwarmen.

bananenbrood Processed with VSCOcam with f2 preset

Dit heb je nodig:

  • 175 gram havermout
  • 3 Bananen
  • 50 gram dadels
  • 3 eieren
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl vanille extract (kun je kopen bij de natuurwinkel) of een vanillestokje
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1tl zout

En zo maak je het

havermout Processed with VSCOcam with c1 preset
Weeg de havermout af en doe dit dan even kort in de keukenmachine. De havermout wordt een soort meel, maar het hoeft niet heel fijn van structuur te zijn.
bananenbrood bananenbrood
Snij vervolgens de dadels en bananen in stukjes en voeg het bij de havermout. Meng het even kort door.
bananenbrood bananenbrood
Voeg als laatst de rest van de ingrediënten (ei, kokosolie, vanille, bakpoeder & zout) toe. Meng het goed door zodat het een redelijk glad beslag wordt. Het is wel vrij dik, dit hoort zo.

bananenbrood

 

Doe het vervolgens in een bakblik. Je kunt je bananenbrood nog oppimpen met een banaan die je in plakjes snijd en op de bovenkant legt, zoals ik dat heb gedaan samen met wat kaneel. Uiteraard kun je hier helemaal los in gaan, van chocolade, rozijnen tot noten. Maar zonder deze creatieve uitspatting is het bananenbrood ook lekker. Hierna kun je je bananenbrood ongeveer 45 minuten op 180 graden in de oven doen (dit verschilt per oven, dus misschien moet hij iets lager bij jou). Zegt je oven ping? Laat je brood dan nog even rusten in het bakblik op een rooster/aanrecht. Na een minuut of 10 kan je aanvallen. Eet smakelijk!

IMG_4282Processed with VSCOcam with f2 preset

Ben jij van plan om dit recept te gaan maken?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

14 Reacties

  • Reageer Inge 3 maart 2015 op 13:11

    Wauw goed idee Marlijn;) haha! Maar fijn dat ’t bij jou ook gelukt is! 🙂 bij mij staat ie nu net weer in de oven jammie:)

    • Reageer marlijn 3 maart 2015 op 13:43

      Haha ben benieuwd naar jou variant, binnenkort bananenbrooddate dus!

      • Reageer Neeske 18 september 2016 op 14:36

        Ik doe ook geraspte wortel erin:)
        Havermout banaan ei wortel rozijnen en koek kruiden 🙂

    • Reageer Susanne 31 juli 2016 op 12:11

      Super lekker, ben net pas begonnen met bakken.. dit was mijn eerste bakrecept en hopla,,, heerlijk. Dank voor het recept!!

  • Reageer Tineke 28 juli 2015 op 17:57

    Hoi Marlijn,

    Benieuwd naar het brood. De boodschappen worden nu gedaan! Wat is een gezonde hoeveelheid om als ontbijt te eten? Ik ben mn voeding aan het veranderen door minder op calorieën en meer op voedingswaarden te letten. Vind hierin hoeveelheden bepalen nog moeilijk (omdat toch stiekem die calorieën in mn hoofd blijven hangen).

    Hopelijk kun je helpen.

    Groetjes Tineke

    • Reageer marlijn 28 juli 2015 op 18:27

      Wat leuk! Hopelijk lukt het allemaal. Nouja het ligt er natuurlijk hoeveel nodig je hebt, maar ik zou zeggen iets van anderhalve plak, niet heel dun snijden 😉 en eventueel nog wat eiwitrijks (kwark ofzo) erbij eten. Veel succes!

  • Reageer Jaaroverzicht 2015 mijn eetfabriek - Eetfabriek 31 december 2015 op 18:10

    […] best gelezen artikel en het meest gevonden artikel op google is met stipt op nummer 1 mijn bananenbrood van havermout! Deze is trouwens ook heel makkelijk vegan te maken (laatst zelf ook gemaakt ???? […]

  • Reageer Jolanda jagt 3 januari 2016 op 20:51

    Ik heb vandaag deze ook gemaakt de smaak is wek goed maar hij is vrij plat……denk maar hooguit 4 cm dik hoort dat zo?

    • Reageer Anne 5 januari 2016 op 15:50

      Ik heb er wat meer bakpoeder in gedaan (half zakje) en in een kleine cakevorm, dat scheelt!
      Heb er ook (diepvries) bosbessen, stukjes walnoot, wat rozijnen en een snuf kaneel in gedaan, lekker recept!

  • Reageer Annemarie 29 januari 2016 op 16:41

    Ik heb em gemaakt zonder kokosolie, zonder bakpoeder en zonder zout, maar met een extra banaan, walnoten, dadels en rozijn. Waarom moet er eigenlijk kokosolie en zout in?
    Was erg lekker zo!

    • Reageer marlijn 29 januari 2016 op 20:54

      Kokosolie voor de smeuïgheid maar kan inderdaad ook prima zonder. Goed om te horen, smikkel ze 🙂

    • Reageer Janine Sijmons 13 juni 2016 op 16:38

      Het recept, verder opgeleukt zoals Annemarie aangaf, uitgeprobeerd ! Heb inderdaad ook het zout en het bakpoeder weggelaten. Verder nog 2 handjes diepvries bossen toegevoegd. En als topping wat noten en zaden licht in het deeg gedrukt, daarna 50 minuten in de oven. Het is een gezonde en lekkere traktatie geworden, ook de kinderen zijn enthousiast !

    • Reageer Mikel 2 april 2017 op 02:29

      Basically, the software will see anything inside arrow brackets as an intrcustion of some kind, rather than text to be displayed. I’ll write a gratuitous insult below in arrow brackets, and I bet you don’t get offended at all:

  • Reageer Marion 10 maart 2017 op 14:12

    ik ga het dit weekend maken. Ben erg benieuwd hoe het gaat smaken.

  • Laat een reactie achter