hartige taart
Diner, Recepten

Recept: hartige taart

Officieel zit er volgens mij wel verschil tussen een quiche en een hartige taart, maar ik vind het hetzelfde. Meestal wordt er room, veel eieren, spek én bladerdeeg gebruikt. Hartstikke lekker. Het is ook vrij machtig en het bevat veel verzadigd vet. Ik maakte daarom nooit een hartige taart,terwijl ik het wel heel lekker vind.

Ik ging dus op zoek naar een wat gezondere variant. En hoppa.. gevonden. De eerste keer ging ik voor save. Ik heb toen voor de bodem de hartige taart uit de diepvries van Koopmans gebruikt. Deze was goed gelukt maar hier zitten veel toevoegingen in, dus ik wilde graag zelf het deeg maken. Dat ging goed én het is zo gemaakt! Het lijkt misschien wat werk, maar je bent er zo mee klaar!

gezond

Wat heb je nodig? (2-3 personen)

Bodem (als je geen al klare bodem gebruikt)
200 gram meel (ik gebruikte speltmeel)
Scheutje olijfolie
Kruiden bijvoorbeeld Italiaanse, zout & peper
2 eetlepels havermout
1 ei
Water, ongeveer 10-20 ml, maar kijk wat je zelf handig vind

Vulling
Griekse yoghurt 100 gram ( ik gebruikte de versie van 0% vet)
Kruiden; wat je lekker vind
Groenten,  dat kan van alles zijn. Ik gebruikte 1 hele courgette en 200 gram champignons
5 stronkjes bosui, dit zijn ook groenten maar die maken de smaak wel heel lekker dus daarom zet ik hem nog even apart
2 eieren
Blikje tonijn, uiteraard kun je dit ook weglaten of iets anders gebruiken
Optie: handje kaas bijvoorbeeld jonge of feta
Quicheschaal of taartvorm

En zo maak je het..

deeg
1. Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar en maak er een bal van. Zet deze vervolgens in de koelkast en ga door met het maken van de vulling.
2. Klop 2 eieren los in een kom en voeg daarbij de Griekse yoghurt en kruiden en meng het verder.
groenten groenten
3. Maak van de courgette dunne plakjes, je kunt dit doen door gewoon te snijden maar ook met je keukenmachine of kaasschaaf/dunschiller. Snijd ook de rest van de groenten.
pan
4. Doe daarna de champignons samen met de bosui en tonijn in een pan en roerbak het eventjes.
deeg Processed with VSCOcam with f2 preset
5. Haal vervolgens de deegbal uit de koelkast en gebruik de taartvorm of schaal als uitgangspunt. Ik druk het bakpapier in de vorm zodat ik weet hoe groot ik hem ongeveer moet uitrollen. Rol hem dus uit en plaats hem in je vorm.
6. Vervolgens doe je de inhoud van de pan met het champignonsprutje erin, verdeel het goed.
7. Vervolgens doe je de helft van je courgette erover.
Processed with VSCOcam with f2 presethartige taart
8. Daarna doe je de ‘saus’= griekseyoghurtmengsel erover heen, verdeel dit weer goed.
quichegroententaart
9.Daarna verspreid je de andere helft van de courgette. Je topt af met kaas.
10. Zet hem in de oven, op 220 graden ongeveer 45 min.
eten lekker gezond

Het kan zijn dat je bodem een beetje nat eruit komt. Om dit te verhelpen kun je nog wat havermout onder de bodem leggen (dus daar begin je dan mee). Dit gebeurt eerder als je de kant en klare bodem gebruikt dan eigen gemaakte. Veel succes, plezier en geniet ervan!

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter