recept mexicaanse amarant
Diner, Kookboeken, Recepten

Recept: Mexicaanse amarant

Amarant, daar is hij weer! Ik ben groot fan van amarant omdat het vult en de helft goedkoper is als quinoa. Dit recept komt uit het kookboek Deliciously Ella en is oorspronkelijk ook met quinoa. Amarant lijkt verdacht veel op quinoa en is ook glutenvrij dus het maakt niet zoveel uit welke je van deze twee gebruikt. Je kunt ook zilvervliesrijst voor dit recept gebruiken trouwens, net wat je wilt! Dit Mexicaanse gerecht vind ik heerlijk omdat het fris is ondanks toch wat zwaardere voedingsmiddelen zoals de zwarte bonen. Het recept is opgedeeld in verschillende lagen, samen maak je het gerecht compleet. Je kunt heel makkelijk een ‘laag’ weglaten of eventueel vervangen voor iets anders. Zo maakte ik ook niet alle oorspronkelijke lagen en was het alsnog geslaagd. Dat is het leuke van koken ook toch 😉 . Hierbij dus mijn versie van de Mexicaanse amarant / quinoa van Ella.
De cashewcréme is geloof ik nog wel een week goed dus als je wat meer maakt kun je dit ook als dressing op je salade gebruiken bijvoorbeeld.

recept mexicaanse amarant  recept mexicaanse amarantrecept mexicaanse amarant
Op deze foto zie je sla & paprika, staat niet in het recept maar die kun je er dus ook door heen doen.

Zo maak je de Mexicaanse amarant voor 2 personen

         Nodig voor: Cashewcréme (weektijd 4 uur, gemaakt in 3 minuten)

  • 75 gram cashewnoten
  • Sap van een halve citroen
  • 1 el tamari (of sojasaus)
  • Zout en peper
  • Water 50ml ongeveer

    Nodig voor: Amarant (gemaakt in 15 minuten)

  • 140 gram amarant
  • Zout en peper
  • Sap van een halve citroen

    Nodig voor: Tomatensalsa (gemaakt in 3 minuten)

  • 4 tomaten
  • Sap van 1 citroen of limoen
  • 3 olijfolie
  • Zout en peper

    Nodig voor: Zwarte bonnen (gemaakt in 6 minuten)

  • 1 blik á 400 gram zwarte bonen (niet het netto uitlekgewicht dat is geloof ik 240)
  • 3 tenen knoflook geperst
  • Olijfolie
  • Zout

Hierbij kun je nog een guacamole maken, dit staat wel in het kookboek maar dit heb ik weggelaten.

En zo maak je de lagen!

          Cashewcréme

  1. Week de cashewnoten 4 uur in koud water.
  2. Giet het water af en mix de cashewnoten in de keukenmachine tot dat het glad en romig is samen met de citroensap, tamari, water en kruiden. Het is ongeveer klaar in 2 minuten

    Amarant
  3. Doe de amarant samen met 300ml water (kijk voor de zekerheid even op de verpakking) in een pan en laat het koken. Doe hierbij het sap van de citroen, peper en een beetje zout.
  4. Kookt het water? Zet het gas dan uit en laat het nog 10 minuten staan.
  5. Na deze 10 minuten kun je het afgieten door middel van een zeef en voila.

    Salsa

  6. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
  7. Doe ze in een kom en doe hierbij het sap, olijfolie en voeg op gevoel nog wat peper/zout toe. Ook lekker om gewoon bij een salade zo te eten trouwens!

    Zwarte bonen

  8. Laat de bonen uitlekken en doe ze in een (steel)pan.
  9. Doe de overige ingrediënten erbij en warm het goed op. Na een paar minuten is het klaar om gegeten te worden. Zelf ben ik geen bonenfan maar dit vond ik heel lekker!

En nu? Doe alle ‘onderdelen’ in een (diep) bord, schep het door elkaar en geniet ervan.

Ik kan me voorstellen dat het veel werk lijkt, maar dit valt echt reuze mee. Het handigste is om te beginnen met de koude elementen zoals de créme en de salsa. Als je dit hebt gemaakt kun je de amarant aanzetten en als die kookt heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt je dan helemaal focussen op de bonen! Ik geloof dat ik ongeveer 40 minuten bezig ben geweest. 
Ga jij dit recept maken?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter