recept spianazietaart
Diner, Recepten

Recept: Spinazietaart

Een tijdje geleden poste ik een artikel over een driegangenmenu die ik maakte met onder andere spinazietaart. Inmiddels heb ik hem nog een keer gemaakt en nog wat meer gefinetuned. Het basisrecept heb ik uit het boek Natuurlijk! Elke dag écht eten. Het leuke vind ik dat de bodem gemaakt is met kwark, was ik zelf niet zo snel bij gekomen. Van de kwarksmaak proef je trouwens niks en het deeg wordt lekker knapperig zoals bij een pizza!

spinazietaart
spinazietaart
Nodig voor de bodem

200 gram volkoren meel. Ik gebruikte speltmeel, bloem kan trouwens ook.. is nog makkelijker te kneden maar is niet erg voedzaam. Zelf wil ik het nog een keer met boekweit proberen (is ook glutenvrij). Boekweit is lastiger om mee te bakken, maar vult wel heel goed!
200 gram magere kwark

Nodig voor de vulling
600 gram spinazie
2 eieren
50 ml plantaardige room
100 gram kwark
handje pijnboompitten
100 gram feta
kruiden zoals peper, Italiaanse en basilicum
een hele ui
knoflook, zoveel als je lekker vind (ik doe dit er later rauw op)
Eventueel champignons, wortel etc. (andere groenten dus), spinazie heeft best een vlakke smaak en daarom is het lekker met veel kruiden en eventueel nog andere groenten. Uiteraard kun je hier ook blokjes tempé door heen doen.

En hoe maak je het?
recept spinazietaartrecept spinazietaart

1. Meng het meel en de kwark met elkaar goed door, ik gebruikte eerst een lepel en toen mijn handen. Als het meel helemaal is ‘opgenomen’ dan kun je het gaan kneden. Vervolgens rol je het deeg uit tot de vorm van je bakvorm. Ik gebruik altijd een gewone taartvorm, maar een quicheschaal oid is natuurlijk nog mooier. Ik rol het vaak gewoon uit met mijn dopper, bij gebrek aan deegroller.. multifunctioneel! Als je het deeg goed heb verdeeld, prik dan op de ‘bodem’ met een vork wat gaatjes. Aangezien spinazie nogal nat is, kan het handig zijn om wat havermout onder de bodem te strooien zodat die het vocht wat meer opneemt. Mijn bodem was namelijk nog wel een beetje nat.
2. Wok de spinazie tot dat het geslonken is, eventueel met andere groenten. Meng de eieren, room en feta in een kom samen met de kruiden.
spinazietaartrecept spinazietaart
3. Meng de spinazie en de ui en verdeel het over de bodem. Giet hierover het eiermengsel. Top het af met pijnboompitten.
4. Het mag dan 30 minuten in de oven op 190 graden. Lekker met een salade. Eet smakelijk!

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

  • Reageer Monique | WritingMonique 20 juli 2015 op 07:43

    Ik ben niet zo dol op spinazie, maar toch wil ik dit wel proberen haha. Zeker als popeye hem heeft goedgekeurd!

    • Reageer marlijn 23 juli 2015 op 19:58

      Je kunt natuurlijk ook andere groenten erin verwerken, alleen dan heet het geen spinazietaart meer haha.

  • Reageer Ysanne 20 juli 2015 op 10:59

    Ah dit ziet er super lekker uit! Ik ben echt dol op spinazie en pijnbonen.

    • Reageer marlijn 23 juli 2015 op 19:59

      Pijnboompitten vind ik zelf ook erg lekker, maar ik eet het eigenlijk maar weinig. Goede reden dus om het vaker te eten.

  • Reageer Sophie 23 juli 2015 op 07:01

    YESSSS het recept staat erop! Hier wacht ik al even op 😀 deze ga ik ooit maken binnenkort!!

    • Reageer marlijn 23 juli 2015 op 19:58

      Jeej, ik ben benieuwd hoe je het vind.

  • Reageer Danielle 23 juli 2015 op 08:11

    Oh deze ziet er heerlijk uit! Dit wil ik echt graag een keer proberen!

    • Reageer marlijn 23 juli 2015 op 19:58

      Leuk, eet smakelijk alvast 😉 .

  • Reageer Nesrin 23 juli 2015 op 21:42

    oh dit lijkt mij heerlijk. De combinatie feta en spinazie is sowieso favoriet hier.

  • Laat een reactie achter