Pesto
Baksels, Diner, Recepten

Recept: zelfgemaakte pesto.

Pesto, uit gemak en niet beter weten kocht ik het altijd bij de supermarkt. Het is normaal gesproken gemaakt van olijfolie, pijnboompitten, basilicum en eventueel (Parmezaanse) kaas. Alleen het blijkt dat er in vele pesto’s uit de supermarkt  geen olijfolie wordt gebruikt. Wel wordt er zonnebloemolie (bevat 60% linolzuur wat ontstekingsbevorderend werkt), zout, suiker, conserveermiddel en soms nog meer gekke dingen gebruikt. Allemaal toevoegingen die helemaal niet nodig zijn. Zelf eet ik nu sowieso minder pesto omdat ik het eerder wel eens op brood nam. Maar ik eet bijna geen brood, dus ook geen pesto.
Af en toe is het zeker wel lekker, vooral deze eigen gemaakte versie! Daarnaast bevat pijnboompitten pinoleenzuur, wat een hongergevoel verminderd. Basilicum bevat onder andere ijzer, calcium en magnesium, al moet je er dan wel flink wat van eten. Pesto is een goede manier om veel basilicum binnen te krijgen.
zelfgemaakte pestorecept pesto

Ingrediënten:

  • Verse basilicum – 20 gram (blaadjes, dit is bijna een hele plant die je koopt bij de supermarkt/markt)
  • Pijnboompitten – 20 gram
  • Parmezaanse kaas – 20 gram
  • Knoflook – 2-3 tenen
  • Olijfolie – 2 – 4 eetlepels
  • Zout – 1/2 theelepel eventueel

En zo doe je het

Je kan alles in de keukenmachine doen, alleen dan gaat de basilicum voor een deel verloren. Ik stamp het dan ook, wat iets langer duurt.
Doe steeds een paar basilicumblaadjes, parmezaanse kaas en pijnboompitten in een kommetje en stamp ze fijn. Voeg steeds wat toe tot dat je alles gebruikt hebt. Pers de knoflook boven het kommetje uit en meng dit samen met eventueel het zout het er door heen. Voeg als laatste de olijfolie toe. Het wordt wat dikker dan de supermarktpesto, maar dit hoort zo. Je kunt het als dip gebruiken of op een broodje. Lekker als je het uitsmeert en even in de oven doet zoals ik dat heb gedaan. Buon appetito!

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reageer De meest simpele gezonde recepten - Eetfabriek 18 februari 2015 op 10:39

    […] soft serve ijs wordt. Daarnaast kun je groenten snijden en dit dippen met zelfgemaakte hummus of pesto. Zo zie je maar dat het heel makkelijk kan […]

  • Laat een reactie achter