sportfilms
Documentaires, Sport

7x lievelings sportfilms

Films die over sport gaan kijk ik over het algemeen graag. Ik krijg vaak zin om ook te gaan sporten of weer een nieuw doel te stellen. Zelf vind ik dat er nog wel meer sportfilms gemaakt mogen worden (bijvoorbeeld over zwemmen) want die standaard romantische komedies kennen we nu wel 😉

Bij deze heb ik een selectie gemaakt van films over sport die ik zelf gezien heb en ik je kan aanraden! Zelf vind ik surffilms over het algemeen altijd erg mooi om te zien. Oja, je hebt natuurlijk ook series die over sport gaan. Zelf was ik altijd fan van One Tree Hill (basketbal), maar deze serie gaat ook over high school en drama.


Million Dollar Baby
De bokstrainer Frankie Dunn (Clint Eastwood) heeft al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.

Dit jaar heb ik deze film pas gezien terwijl hij uit 2004 komt. Nu denk ik, waarom heb ik deze film nooit eerder gezien? Ik vind het zeker een goede film, mooi verhaal en zeker niet standaard. Zelf heb ik niets met boxen, maar dat maakt niet uit. Als je van sport houdt, zul je deze film ook leuk vinden. Tot op het eind spannend!Soul Surfer
Soul Surfer vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge surfster Bethany Hamilton, die haar arm bij een aanval van een haai verloor. Ze vocht moedig terug en tegen alle verwachtingen in werd ze opnieuw kampioen. Ze werd een bron van inspiratie voor miljoenen mensen wereldwijd door haar onwrikbare doorzettingsvermogen en haar onaangetaste vertrouwen. Deze film is wel een beetje voorspelbaar, maar dat maakt niet zoveel uit. Vooral mooie beelden en motivatie!


The Gabby Douglas Story
Gabby Douglas, de jongste van vier kinderen, werd als baby gediagnosticeerd met een zeldzame bloedziekte. Haar moeder, Natalie, is een trotse vrouw die overheidssteun weigert, ondanks het feit dat ze in armoede leeft. Natalie laat haar jongste dochter gymnastiek-klassen volgen, waar haar talent direct wordt erkend. Gaandeweg bokst Douglas zichzelf omhoog naar glorie op Olympisch niveau. Ook voorspelbaar, maar net zoals de voorganger maakt dat niet zoveel uit. Daarnaast vind ik het leuk dat het ook écht waargebeurd verhaal is (oke hier en daar aangedikt).

Chasing Mavericks

De film is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van surficoon Jay Moriarty (Jonny Weston) en vertelt het verhaal van een jonge man die op zoek gaat naar de gevaarlijkste surfgolf van Noord-Californië, en de lokale legende (Gerard Butler) die hem onder zijn vleugels neemt. Wat begint als een mentorschap verandert in een unieke levenslange band wanneer beide onwaarschijnlijke vrienden ontdekken dat er niets krachtigers bestaat dan het verleggen van je grenzen en het najagen van een bijna onmogelijke droom. Na deze film heb je zin om zelf te gaan surfen, tenminste ik wel!

Blue Crush 1
Anne Marie werkt samen met haar vriendin bij een hotel op Hawaii, om het saaie leventje te ontspringen staan ze elke morgen altijd vroeg op om zo samen de hoge golven op de surfplank te trotseren. Hun droom is om ooit de grote surfwedstrijd te winnen. Maar dan opeens verschijnt Matt. Ze verliest haar balans en ze worden verliefd. Haar surfconditie heeft daar echter wel onder te lijden. Deze film is meer een vrouwenfilm, maar toch komt het surfen wel veel naar voren.


Blue Crush 2
De beeldschone 18-jarige Dana is een topsurfer met een kast vol trofeeën. Wanneer haar vader haar onder druk zet om het rustiger aan te doen en naar de universiteit te gaan, vlucht ze weg uit haar huis in Beverly Hills. Ze reist af naar de stranden van Zuid-Afrika, naar ’s werelds mooiste surfplekken. Het is tevens het land van herkomst van haar overleden moeder. Hier begint ze aan een zwerftocht langs de adembenemend mooie zuidkust van Afrika om haar moeders droom te verwezenlijken: een lange foutloze rit over de moordende golven van J-Bay. Deel 2 vind ik leuker dan deel 1, onder andere doordat ze zoveel rondreizen (veel mooie beelden!).


Drift
Australië, jaren ’70. De gebroeders Kelly, Andy (28) en Jimmy (22), delen één grote passie: surfen. Als kind ontvluchte hun moeder Sydney om naar het slaperige kuststadje Margaret River te verhuizen. Een plek met de meest uitdagende en gevaarlijkste golven ter wereld waar de broers hun surfvaardigheden perfectioneren. De vrijgevochten Jimmy glijdt echter langzaam de criminaliteit in om de schulden van de familie te betalen. Hierop besluit Andy om zijn vaste baan op te zeggen en gaat hij samen met zijn broer surfspullen verkopen. Ik speel vals, deze film heb ik namelijk nog niet gezien! Ik kwam hem tegen mijn zoektocht tegen en ik dacht, deze deel ik ook even.

Ik heb nog wel meer films over sport gezien, maar ik kon zo snel niet bedenken welke allemaal (behalve dus deze). Ze zullen waarschijnlijk minder indruk hebben gemaakt, dus minder moeite om naar te kijken. She’s the men is trouwens ook erg leuk, maar is niet zo zeer een sportfilm vind ik zelf. Basketbal heb ik zelf ook gedaan, maar toch vind ik films hierover meestal wat tegen vallen. Wel vond ik als kind die films met de hond leuk (air bud) en een andere film over voetbal in Afrika, maar dat is erg lang geleden (geen idee hoe die film heet). Ik ben benieuwd wat jou lievelingsfilm is qua sport. 

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer Sheila 17 juli 2015 op 16:11

  Wat een leuk lijstje. Hier ook een surffan. Wat een heerlijke sport vind ik dat. Ik ben er niet echt goed in, want hoe vaak kan je nou in Nederland golfsurfen… Maar ik vermaak me altijd wel op een plank.

  Bethany Hamilton (die van Soul Surfer dus) is overigens net bevallen van een zoontje. Wist je dat? Ze surfde zelfs nog toen ze hoogzwanger was. Maar ze is dan ook een pro natuurlijk. Ik reed nog wel motor toen ik zwanger was. Maar op een surfplank durfde ik niet te gaan, hoor ????. Blue Crush vind ik geweldig qua beelden.

  Een andere favoriete sportfilm van mij is Bend it Like Beckham (met de toen nog onbekende Keira Knightly). Erg leuke film. Dus een tip van mij ????

  • Reageer marlijn 17 juli 2015 op 19:34

   Nou ik moet zeggen dat ik nog nooit aan golfsurfen (wil ik wel heel graag) heb gedaan, maar wel aan windsurfen 😉 . Bend it like Beckham heb ik inderdaad ook al een keer gezien nu je het zegt, vond ik ook zeker een goede film 🙂

 • Reageer Nesrin 17 juli 2015 op 22:18

  Million Dollar Baby heb ik dus nooit helemaal afgekeken. Ik weet niet wat er gebeurde maar ik ben tot de helft gekomen. Jammer ik zou er binnenkort goed voor moeten gaan zitten.

  De rest ken ik niet, sport films trekken mij niet zo eigenlijk maar ik wil nog steeds graag Bend it like Beckham zien.

  • Reageer marlijn 19 juli 2015 op 12:40

   Million Dollar Baby duurt ook best lang en is ook niet heel luchtig, dus ik snap dat je maar tot de helft bent gekomen 😉

 • Reageer Lisa 18 juli 2015 op 15:22

  Soul surfer wil ik heel graag zien! Lijkt me zo’n mooie film.

 • Reageer Sandra 19 juli 2015 op 08:09

  Chasing Mavericks is zó’n gave en mooie film. Die heb ik echt met open mond gekeken haha. Leuk lijstje, ik ben benieuwd naar de anderen want die heb ik allemaal nog niet gezien!

  • Reageer marlijn 19 juli 2015 op 12:40

   Ja ik vind dat ook één van de mooiste surffilms!

 • Reageer Monique | WritingMonique 19 juli 2015 op 08:50

  Heel veel van deze films ken ik nog niet. Million Dollar Baby wil ik sowieso nog gaan kijken, en Drift klinkt ook goed!

 • Reageer Danielle 19 juli 2015 op 17:20

  Ik zie een surf thema terugkomen ;)!

  Verder herken ik het wel! Ik kijk ook graag sport films/ youtube filmpjes.. werkt echt ontzettend motiverend!

 • Laat een reactie achter