sportschool kiezen
Sport, Tips

8 tips hoe je het beste een sportschool kunt kiezen

Vorig jaar rond deze tijd melde ik me voor het eerst aan bij mijn huidige sportschool. Nog nooit was ik lid geweest van een fitness en vond het ook lastig om een keuze te maken. Achteraf heb ik gelukkig de goede keuze gemaakt. Hoe weet je nu dat je de goede keuze maakt? Dat leg ik je bij deze uit! Bij deze 8 tips hoe je het beste een sportschool kunt kiezen.

8 tips om een sportschool te kiezen

1. Ten eerste moet je nagaan bij jezelf waarom je überhaupt lid wilt worden. Als je voornamelijk cardio wilt gaan doen is de sportschool niet echt nodig. Ik vind cardio binnen in elk geval heel saai en je hebt meestal niet echt iets extra’s nodig of iets duurs wat je anders zelf zou moeten aanschaffen. Als je voornamelijk op kracht wilt richten dan is de sportschool wel aan te bevelen. Ik heb thuis geen gewichten en vind dit ook zonde want je verbetert jezelf steeds en hebt de lage gewichten waar je mee begint na een tijdje ook niet meer nodig. Zelf vond ik het wel fijn dat er groepslessen zijn waarbij ook daadwerkelijk iemand ze geeft en niet zo’n fake beeldscherm. Inmiddels zal ik een sportschool daar niet meer op uitkiezen, omdat ik niet perse met groepslessen mee wil doen, maar als je dit belangrijk vind is het handig om hier naar te kijken.

sportschool kiezen

2. Openingstijden zijn ook belangrijk. Ben jij een vroege vogel en wil jij 7:00 uur al in de gym staan? Dan is het zeker een kijkje waard om bij de openingstijden te kijken. Veel sportscholen zijn pas vanaf 8 (of zelfs 9!) open. Ook de sluitingstijd maakt natuurlijk uit, vooral als je het fijn vind om laat op de avond te sporten.

3. De prijs, niet geheel onbelangrijk. Je hebt de grote goedkope ketens van sportscholen, maar die hebben vaak geen instructeurs bij de lessen en je krijg vaak weinig tot geen (4) begeleiding. Zelf vind ik het fijn dat er goede begeleiding is, want anders doe ik maar wat en dat is nou niet bepaald bevorderlijk voor het resultaat. Bij mijn sportschool nemen ze de tijd voor je en plannen ze afspraken met mij in voor bijvoorbeeld een nieuw schema en de evaluatie hiervan. Daarnaast had ik in het begin wat motivatieproblemen en toen belde ze zelfs op! Een goede stok achter de deur. Gelukkig hebben ze daarna nooit meer gebeld 😉

5.  Extra faciliteiten kunnen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld zonnebank, sauna of kinderopvang. Ik kom puur en alleen om te sporten, dus ik heb hier niet op gelet. Maar het kan zijn dat dit op je prioriteitenlijstje staat. Als je vooral naar de sportschool komt voor de zonnebank, onder het mom ik ga ‘sporten’ kun je beter naar een zonnebankstudio gaan.
sportschool kiezen

6. De grootte van de sportschool/zalen vind ik ook belangrijk. Staan de apparaten dicht op elkaar en is er genoeg ruimte voor oefeningen waar je alleen jezelf als gewicht gebruikt? Als alles opgepropt is dan krijg ik een beetje een claustrofobisch gevoel. Het kan natuurlijk zijn dat je dit niet uit maakt of gezellig vind. Ieder zo zijn ding.

7. Je gaat meestal eerst op gesprek bij een sportschool en dan krijg je normaal gesproken een rondleiding. Kijk dan ook even kritisch naar de kleedkamers, zijn ze schoon? Ik ga altijd douchen na het sporten en dan is het wel zo fijn dat die er ook goed bij ligt. Wat ik trouwens bijzonder vind is dat er maar weinig mensen gaan douchen bij de sportschool, of is dat bij andere gyms niet het geval?

8 Daarnaast is de locatie ook belangrijk. Is het vlakbij je huis, dan is het ook minder moeite om er naar toe te gaan. Al fiets ik liever iets langer naar een goede sportschool, dan eentje die wat dichterbij is maar verder niet voldoet.

Soms hoor je ook wel eens dat mensen een bepaalde sportschool wel of niet kiezen om de soort mensen die er ook sporten. Dat vind ik altijd een beetje een rare reden, je komt er immers voor jezelf. Het boeit mij niet wie er nog meer is. Al vind ik het wel fijn als er niemand is. Soms heb je van die mannen die vooral alleen maar kijken en verder vrij weinig uitvoeren. Die vind ik wel vervelend, vooral als ze een apparaat onnodig bezet houden. Maar dat moeten ze uiteindelijk zelf weten, als ze daar gelukkig van worden haha.

Ben je ook lid van een sportschool? Wat vind jij belangrijk?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Nesrin 17 mei 2015 op 23:49

  Handig artikel en rake punten hoor.

  Ik haak al af bij nummer 1. Sportschool en ik gaan gewoon niet samen. Ik heb het een keer (oke twee keer) geprobeerd maar nee…Ik sport thuis en loop buiten hard, thats’s it.

  • Reageer marlijn 18 mei 2015 op 15:55

   Nou je hoeft gelukkig ook niet lid te worden dus dat scheelt weer 😉 Ik heb juist het omgekeerde, thuis sporten is niks voor mij.

  Laat een reactie achter