vegan kerstdiner
Baksels, Diner, Recepten

Vegan kerstdiner

Kerst is alweer even achter ons, maar je kan er natuurlijk niet vroeg genoeg bij zijn voor volgend jaar 😉 . Dit jaar ging ik koken met mijn moeder voor het kerstdiner. We kookten voor 7 mensen, ook mét vlees. De basis was veganistisch en zo kon iedereen eten wat hij wilde. Benieuwd naar het drie gangen menu?

De voorbereiding

Al maanden voor kerst was ik al bezig met recepten aan het opzoeken. Sowieso ben ik altijd bezig met recepten. Als ik iets tegen kwam wat kerstproof zou kunnen zijn dan had ik die bewaard. In overleg met mijn moeder hebben we recepten uitgezocht en omdat ik eigenlijk geen tijd had om voorbereidingen te treffen, heeft mijn moeder dit gedaan. Zo heeft zij het voor en nagerecht gemaakt en ik alleen het hoofdgerecht. We houden allebei niet van uren in de keuken te staan voor een gerecht. Ons kerstdiner was dan ook prima te maken in een relatief korte tijd. Wel liepen we hier en daar wat uit waardoor we geloof ik pas om half 10 aan het toetje zaten, maar met kerst kan dat 😉 .

Voorgerecht: gevulde champignons uit de oven

gevulde champignons
Bij het voorgerecht hebben we wel valsgespeeld moet ik eerlijk zeggen. We aten toen gevulde champignons met boursin, wat natuurlijk niet vegan is. Maar dit kun je ook met heel veel andere dingen vullen waardoor het wel vegan is (bijvoorbeeld plantaardig room of iets met noten). We hebben grote champignons gebruikt en die gevuld met sjalotjes, peper, zout, knoflook en boursin & wat tijm. Eerst bak je de champignons wat aan en daarna doe je ze met de vulling in de oven. Voila, kind kan de was doen. Daarnaast hadden we nog wat stokbrood met smeersels staan.

Hoofdgerecht: Thaise kikkererwten + aardappelpartjes én salade


Thaise kikkererwten
Het hoofdgerecht heb ik mij mee bezig gehouden. Eigenlijk heel simpel en ook lekker voor een ‘normale’ dag. Ik heb kikkererwten gemaakt, samen met boontjes, broccoli, wortel en tomatenpuree. Op smaak gebracht met veel kruiden zoals kerrie, paprika én peper om het wat pittig te maken. Tot slot afgetopt met verse koriander en ongebrande cashewnoten. Daarnaast hebben we nog een saladebar gemaakt, waar je kon pakken wat je wilde. Hier stonden onder andere (geweekte) rozijnen, tomaten, komkommer, sla, avocado, tomaat, paprika, gedroogde tomaat etc. Ook aten we aardappelpartjes uit de oven van eigen aardappelen uit de tuin, waren erg lekker! Gekruid met ik geloof wat tijm en peper. Voor de vleeseters hadden we gekruide kip uit de oven. Het klinkt zo als best wat handelingen, maar dat viel uiteindelijk wel mee. En als je veel over hebt van de salade kun je dat de volgende dag natuurlijk prima weer eten!

Nagerecht: apple crumble

nagerecht apple crumble
Niet de schoonheidsprijs verdient deze foto, maar zo heb je in elk geval een idee hoe het er uit zag. De apple crumble hebben we gebaseerd op deze variant. Voor de liefhebbers was er slagroom. Mijn moeder had er nog wel wat suiker in gedaan, omdat niet iedereen er zo mee bezig is.. zelf mocht die van mij wel gewoon zonder suiker, maar alsnog was het erg lekker! Dit gerecht had mijn moeder ook een dag van te voren klaar gemaakt en hoefde dus alleen nog maar de oven in. Op de dag zelf hoef je je dus vooral bezig te houden met het hoofdgerecht én de oven. Simpel toch?

Wat hebben jullie met kerst gegeten? Zou jij bij ons aan tafel zitten met kerst (sowieso heel gezellig) 😉 ?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Sandra 10 januari 2016 op 16:14

  Of ik bij jullie aan tafel zou willen zitten met kerst? JA NATUURLIJK! Weet je hoe lekker dit er allemaal uit ziet? Ahhh, ik zou zo aan willen schuiven. 😀

  • Reageer marlijn 10 januari 2016 op 17:59

   Haha duurt nog wel even, maar je bent welkom 😉

 • Reageer Margo 11 januari 2016 op 13:01

  Klinkt allemaal super! En ik mis hier niet eens het vlees in, zeg ik als fervent vleeseter 🙂 vooral het toetje, oooh ik zou het nu al wel willen eten.

 • Laat een reactie achter