vet
Food, Uitgelicht

Vet bang deel 1: verstoorde balans MOV’s

Vet, daar kun je dik van worden. Ja dat kan. Als je meer eet dan je nodig hebt. Vet heb je nodig maar wel in een bepaalde balans. In 6 delen leg ik alles uit over vet. Vandaag deel 1 waar ik twee meervoudige onverzadigde vetten uitlicht: omega 3 en omega 6. Er bestaan verschillende soorten vetten:

 • verzadigd vet
 • enkelvoudig onverzadigd vet
 • meervoudig onverzadigd vet

Van alle drie heb je wat nodig. Alleen van het ene vet wat meer dan het andere. Oja je hebt ook nog transvet zoals frituurvet, dat is voor je lichaam een soort gif en heb je dus ook niet nodig.

kaas

Omega 3 vs 6

Meervoudige onverzadigde vetten zijn te herkennen omdat ze vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. MOV’s zijn bouwstenen voor ons lichaam en spelen in veel lichaamsprocessen en belangrijke rol. Omega 3 en 6 zijn allebei MOV’s en die zijn ook weer onder te verdelen:

  • Omega-6 vetzuren bestaat uit linolzuur en gamma-linolzuur (GLA) en komt voor in plantaardige oliën.
  • Omega-3 vetzuren: bestaat uit alfa-linoleenzuur (lijnzaadolie), EPA en DHA komt voor in vette vis.

Waarom goed?

MOV’s verlagen de kans op hart en vaatziekten en omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking.
Daarnaast is omega 3 belangrijk voor je hersenstofwisseling, de oogfunctie en je immuunsysteem.

Scheve verhouding

De meeste mensen eten veel te veel omega 6. Linolzuur komt bijvoorbeeld voor in zonnebloemolie en brood. Bij teveel eten van omega 6 is het ontstekingsbevorderend. De verhouding die hoort bij omega 3 vs 6 is 1:2. Tegenwoordig is die verhouding bij veel mensen verstoord, vaak 1:10 tot 1:50. De balans is dus ver te zoeken. Door een overschot aan omega 6 zal het lichaam dit eerst verwerken en dan pas omega 3. De omzetting van omega 3 wordt daardoor minder. Op deze manier ontstaat er dus een omega 3 tekort. Tekorten aan omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met depressie, dementie, hyperactiviteit en concentratiestoornissen.

Essentieel

Omega 3 en 6 kan ons lichaam niet zelf aanmaken, daarom is het extra belangrijk om er voor te zorgen dat je genoeg omega 3 binnenkrijgt. Omega 3 krijg je door het eten van onder andere lijnzaad, zalm, tonijn en haring. Als je minder omega 6 gaat eten, zal omega 3 ook beter opgenomen worden. Zoals je kan zien haal je omega 3 uit veel minder producten dan omega 6.

 De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg/dag.Volgens de nieuwste inzichten van Natuurdiëtisten biedt deze dagdosis onvoldoende bescherming tegen chronische ziekten.

Hoeveel vis

Drie keer in de week vis eet ik zelf niet en ik ben vast niet de enige. Vis zoals zalm is best prijzig, vooral de biologische variant! En blijkbaar is drie keer per week vis dus ook niet voldoende. Hoeveel omega 3 je nu precies nodig hebt is mij niet duidelijk door veel tegengestelde informatie (én dit geldt eigenlijk voor heel veel voeding). Het is in elk geval wel duidelijk dat je omega 3 nodig hebt.

vissen

De blije verliefde vissen is hoe wij het graag zien, helaas is de realiteit vaak anders. Daarnaast wil ik mijn schitterende tekenkunsten ook graag laten zien.

Vis (vooral Pangasisus en Tilapia die zijn eigen uitwerpselen eet!) is vaak vervuild en daarom zal ik het zelf ook niet elke dag eten. Een manier om dit binnen te krijgen is via het supplement visolie. Het verschilt natuurlijk hoeveel er in een supplement zit, dus daar kan ik je niet in adviseren. Ik ga me nog wat meer verdiepen in deze vis-olie materie. Oja en eigenlijk heb ik gewoon genoeg omega 3, Marlijn is namelijk een vis (of de mol).

Neem jij visolie?

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Mijn (on)gezonde omgeving - Eetfabriek 19 februari 2015 op 11:05

  […] op het station halen. Alleen als jij je fruithapje die dag al gehad hebt en iets eiwitrijks/vets (want vet is niet gelijk ongezond) wilt, verlies je het vaak van de ongezonde […]

 • Reageer Vet bang: deel 2 cholesterol - Eetfabriek 4 april 2015 op 07:05

  […] even geleden begon ik met het eerste deel vet bang over meervoudige vetzuren. Dit maal staat het veel besproken cholesterol in de […]

 • Reageer Vet bang deel 3: Kokosolie (on)gezond? - Eetfabriek 4 juni 2015 op 05:02

  […] hier ook de andere vetbang delen Deel 1: Verstoorde balans MOV’s Deel 2: […]

 • Laat een reactie achter