voedingscentrum
Food, Uitgelicht

Waarom het voedingscentrum niet mijn beste vriend is

Het voedingscentrum en ik zijn niet de beste vrienden. Dit komt omdat bij het voedingscentrum gesponsord werd door onder andere Unilever, AH, Kellogs en Unox. Daarnaast komt de directeur van Unilever. Toch is het voedingscentrum wetenschappelijk onderbouwd en geeft het objectieve informatieNaar mijn mening vind ik dit erg bijzonder, want hoezo zijn ze objectief als ze gesponsord worden door commerciële partijen. Deze partijen hebben er uiteraard grote baat bij dat ze invloed kunnen uitoefenen. Grotendeels wordt het wél gefinancierd door de overheid, maar dus niet helemaal.

De doelstelling van het voedingscentrum is: “inzicht in de kwaliteit van voedsel vergroten en stimuleren dat de consument gezond en veilig eet met als doel een bewust kiezende consument en gezondheidswinst.

voedingscentrumBron: http://eerlijkeverpakkingen.tumblr.com/

Betrouwbaar?

Bijzonder dat het voedingscentrum zich wel heeft laat sponsoren door ongezonde producten die vaak vol met suikers/transvet zitten. Daarnaast zijn er veel e-nummers, waarvan een deel niet zo gezond zijn zoals E621. Deze zijn volgens het voedingscentrum wel veilig. Alleen als ik nu heel veel eet van een bepaald product, krijg ik ook veel binnen van bepaalde e-nummers. Ik betwijfel of dat ook nog zo gezond is. Het voedingscentrum kan hierbij extra informatie over versterken, maar dat doen ze niet. Er zijn veel dingen die niet gevaarlijk zijn, maar die je liever ook vermijd. Zo is het niet gevaarlijk om door de modder te lopen, maar dat doe je liever ook niet (behalve bij een survivalrun 😉 ).

Richtlijnen

Niet alles wat het voedingscentrum zegt is onzin of onbetrouwbaar, maar ik zal als consument niet alles aannemen wat ze beweren. Daarnaast geven ze richtlijnen voor bijvoorbeeld vrouwen. Prima, want een richtlijn is een lijdraad en daar kan je van afwijken. Maar mensen zijn heel verschillend en wat voor de één werkt, werk voor de ander niet. Dus eigenlijk heb je nog steeds niet echt wat aan zo’n richtlijn.
schijf van vijf

Schijf van vijf

Daarnaast vind ik de schijf van vijf ook achterhaald. Het voedingscentrum zegt niet meer gesponsord te worden, maar de schijf van vijf komt wel uit de gesponsorde periode.
Voor op brood heeft halvarine de voorkeur. Dit heeft een laag vetgehalte en levert daardoor minder calorieën. Aan halvarine en margarine wordt vitamine A en vitamine D toegevoegd.
Deze producten – halvarine/margarine – zijn dus zo natuurlijk dat er vitamines moeten worden toegevoegd om het product een beetje voedend te laten zijn. Zie ook de ingrediëntenlijst van halvarine. Niet echt iets om naar huis toe te schrijven…

Ingrediënten halvarine Blue band:

water, plantaardige oliën (zonnebloem, palm, koolzaad, lijnzaad, geheel geharde palmolie), gemodificeerd zetmeel, droge MELKBESTANDDELEN, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), zout (0.3%), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (citroenzuur, azijnzuur), natuurlijke aroma’s, kleurstof (bèta-caroteen), vitamine A en D.

Zo kan ik nog meer voorbeelden geven, maar ik zal me inhouden. Iedereen moet zelf weten wat hij gelooft, doet of eet. Ik begrijp ook heel goed dat mensen het voedingscentrum geloven, omdat je verwacht dat de informatie die ze geven klopt. Zelf ben ik voor voeding die voedend is en die dicht bij de natuur (of wat daar van over is, in Nederland is in feite geen natuur meer volgens boomknuffelaars). Veel producten zijn verpakt en beweren dat ze gezond zijn, ambachtelijk gemaakt zijn etc. Wel bijzonder dat ik dit nooit op een paprika zie staan.

Wat is jouw mening over het voedinscentrum?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter