Sport, Zwemmen

Het leed dat vrijzwemmen heet

Ik heb altijd bij een club gezwommen, dus vaste tijden zonder vrijzwemmers. Gewoon in een baan met mensen van dezelfde snelheid die hetzelfde programma zwemmen. Toen ik tussendoor even nergens lid van was heb ik een paar keer banen gezwommen, ook wel genoemd: vrij zwemmen/recreatief/de horror. Dit was gelijk de eerste keer vreselijk (zacht uitgedrukt). Laat ik voorop stellen dat ik het heel goed vind dat mensen gaan bewegen/zwemmen. Alleen de manier waarop is soms – of eigenlijk altijd – wat minder.

zwemmen

Bijpraatzwemmers

Mensen zwemmen naast elkaar in plaats van achter elkaar, zodat ik in plaats van 25 meter soms 40 meter zwem omdat ik overal tussendoor moet. En dan hoor je mensen klagen dat het druk is. Ja heel gek als je met z’n 30en naast elkaar gaat zwemmen. Helaas liggen er in de meeste zwembaden tijdens het banenzwemmen geen lijnen, dus ligt dit ook niet zo voor de hand.

Daarnaast heb je natuurlijk ook een groot deel ‘bijpraatzwemmers’. Deze groep heeft opgevangen dat het beste is om nog te kunnen praten tijdens het hardlopen en passen dit ook gewoon toe tijdens het zwemmen. Deze groep moet wel naast elkaar zwemmen en dit zorgt ervoor dat mijn systeem van rondjes zwemmen dus niet echt gaat werken.

De eerste keer werd ik bijna door de badjuffrouw uit het zwembad gestuurd

Ook krijg ik vaak chagrijnige /boze blikken naar mij toegeworpen. Als je vlinderslag zwemt krijg je een stuk meer golven dan de gemiddelde schoolslag, dit is één van die redenen dat ik van die fijne blikken krijg. Door de badjuffrouw werd ik de eerste keer bijna het zwembad uit gestuurd omdat ik ‘te hard zwom’ (en zo hard zwem ik niet eens). Ik moest maar bij een zwemclub. Hallo daar was ik net weg! Nee, dit was niet zo’n succes.

Coördinatiestoornis

Toch ga ik nu weer wekelijks met mijn mede zwemmaatje naar het banenvrijzwemmen toe. Wel in een ander zwembad moet ik zeggen, maar dat veranderd de zaak niet heel erg. Er liggen geen lijnen in, waardoor de gemiddelde vrijzwemmer een coördinatiestoornis op loopt. Ze kijken naar onder in plaats van naar voren en botsen daarom gemiddeld zo’n 10 keer in een half uur tegen je op.

Of er zwemmen mensen bij mij in de baan die niet hetzelfde (slakken) tempo zwemmen. Prima hoor, maar wel vervelend als er in andere banen wel mensen zwemmen van hetzelfde tempo. Gelukkig hebben mijn zwemmaatje en ik al verschillende strategieën uitgevoerd om zo min mogelijk last te hebben.

Hulk

Zo verander ik tijdens het zwemmen soms in een lompe hulk en ga ik iemand extra hard inhalen – lekker veel spetters in je gezicht. Of ga ik absoluut niet aan de kant als ik zie dat er iemand met een coördinatiestoornis op mij afkomt. Dit resulteert wel in een botsing maar hier heb ik me dan al op voorbereid, dus valt de schade wel mee. Af en toe zeg ik er wel wat van, maar mensen blijken toch vaak Oost-Indisch doof.

Dit is een zwembad die perfect voldoet aan mijn eisen.

Dit is een zwembad die goed voldoet aan mijn minimale eisen.

Nachtmerrie

Mensen ergeren zich waarschijnlijk ook heel vaak aan mij. Gelukkig is dit dus een wisselwerking. Ik zie het als een soort ying en yang. Maar vergeet niet dat het voor mij ook geen pretje is. Denk je onbezorgd een paar kilometers te gaan zwemmen moet je om de paar meter opletten of er geen haai (meneer botsing) of zinkend vlot (mevrouw nietvooruitkomend) in de weg ligt.

Mijn droom is dan ook dat er standaard in elke baan lijnen liggen en mensen de bedoeling hier van snappen. Oja en een vlaggetjeslijn is ook geen overbodige luxe. Wie weet wordt door dit artikel mijn droom ooit in vervulling gebracht. Tot nu toe blijft het bij een sarcastische nachtmerrie.

Gelukkig bezit ik doorzettingsvermogen en duik ik toch elke week het zwembad in. Ooit wen ik er vast aan. Of heb ik mijn eigen zwembad.

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Paul 18 maart 2015 op 19:44

  Heel herkenbaar. Ik heb enige tijd voor mijn werk gezwommen en dat was óf slalommen tussen de bejaarden door die aan het bijkletsen waren, of hopeloos in de weg zwemmen in de baan voor snelle zwemmers die ik onmogelijk kon bijhouden. Ik heb het zwemmen uiteindelijk maar opgegeven.

  • Reageer marlijn 19 maart 2015 op 13:51

   Jammer dat je gestopt bent, maar helaas zeer goed te begrijpen.

 • Reageer Yamina 5 mei 2015 op 08:56

  Haha, heel herkenbaar! In het zwembad waar ik zwem zijn er wel enkele lijnen die de grote groepen moeten scheiden. Ik lig vaak wel in de snelste baan, tenzij het daar echt heel druk is. Maar ook daar kun je je flink aan ergeren.
  Misschien een tip, als je vroeg gaat (tussen 7 en half 9) heb je zwemmers die wat meer serieus zijn gezien het tijdstip.

 • Reageer Sportupdate: halve marathon gedachten - Eetfabriek 10 september 2015 op 05:32

  […] Over zwemmen gesproken, dit heb ik in de zomervakantie denk ik 2 keer gedaan (voor mezelf getraind). Die twee keer had er gewoon heel veel zin in en dan is het natuurlijk altijd leuk. Wel is het hier gewoon altijd druk tijdens het bananen zwemmen of je nu om 7 uur  gaat of om 21 uur. Wat dat betreft kan ik beter in een kneuterig dorp gaan wonen haha. Over twee weken gaan we (een vriendin en ik) weer beginnen met zwemtrainingen en we hebben besloten om weer een banenkaart te nemen. Dus sowieso zit ik er dan wel een paar maanden aan ‘vast’ ???? . Oja, als je wilt weten waarom ik bananen zwemmen dus niet altijd leuk vind dan kun je dit hier lezen. […]

 • Laat een reactie achter