weetjes zwemmen
Sport, Zwemmen

Wat je nog niet wist over zwemmen

Er zijn naar mijn idee maar weinig blogs over zwemmen, omdat er in verhouding niet zoveel zwemmers zjin. Bij deze nog wat handige weetjes en tips over zwemmen! In dit artikel kun je meer informatie vinden over hoe je het beste kunt beginnen met (fanatiek) zwemmen. Laten we eerst eens met de voordelen beginnen, zoals je hier onder ziet. Het grootste voordeel van zwemmen vind ik zelf dat je niet merkt dat je zweet én de kans op blessures erg klein is.

weetjes zwemmen

En dan bij deze nog wat tips / weetjes:

– Als je nog geen keerpunt kunt, probeer dit dan stap voor stap te leren want hierdoor kun je gewoon vloeiend door blijven zwemmen en verlies je veel minder snelheid
– Als je wel een keerpunt kunt doen, zet dan goed af en maak je zo lang mogelijk zodat je zo min mogelijk weerstand hebt in het water
– En als je de rugslag doet dan kun je ook een lange onderwaterfase hebben maar wel tot maximaal 15 meter. Dit zie je bijvoorbeeld door wedstrijdlijnen (kijk maar eens op tv), daar zitten kleuren in de lijnen, deze geven dus aan dat je tot bijvoorbeeld de gele bolletjes mag zwemmen. Maar de meeste mensen zullen die 15 meter niet halen 😉 .
– Er zijn nog meer verschillen tussen de gewone trainingslijnen en wedstrijdlijnen. Wedstrijdlijnen zijn dichter op elkaar en zijn een soort schijven, ze worden ook wel golfbrekers genoemd. Op deze manier heb je minder last van je tegenstandsters, omdat je minder golven krijgt.
– Als je doorhaalt met je armen dan kun je het beste dit dicht bij het lichaam doen, zodat je meer kracht kunt zetten en weer sneller een nieuwe slag kunt nemen.
– Een goede techniek is bij zwemmen heel belangrijk. Als die goed is heb je weinig kans op blessures. Als je techniek niet goed is, heb je bijvoorbeeld snel kans dat je last hebt van je schouders.
– Bij het doorhalen van je armslag is het beter dat je je vingers tegen elkaar aan houdt, zodat je een krachtigere slag hebt.

De volgende keer is het misschien makkelijker als ik foto’s / video’s erbij plaatst zodat het wat duidelijker wordt, bedenk ik me nu. Zwemmen jullie vaak?

Vorige post Volgende post

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer Anne-Sterre 14 oktober 2015 op 19:44

  Ik vind zwemmen heerlijk, behalve het chloor en de toegangsprijzen tot het zwembad. Zwemmen in zee en open water is ook fijn maar wel meteen heel anders, scheelt wel dat het gratis is haha. Als het goedkoper zou zijn naar het zwembad te gaan, zou ik zeker wel meer gaan zwemmen.

  • Reageer marlijn 17 oktober 2015 op 10:10

   Ja helemaal met je eens! Een banenkaart scheelt wel veel in de prijs.

 • Reageer Nesrin 15 oktober 2015 op 21:08

  Zwemmen is inderdaad erg goed, jammer genoeg vind ik het elke keer weer een hele onderneming wat ook nog veel tijd kost (naar het zwembad, uitkleden, douchen enzovoorts) en dit mag eigenlijk geen excuus zijn.

 • Reageer Manouk 17 oktober 2015 op 15:36

  Zoals de anderen ook al zeggen vind ik het te veel tijd kosten… Plus het kost ook veel geld. Maar daarentegen is zwemmen wel echt ontzettend chill plus erg goed voor je! (en een goede reden om een nieuwe bikini te kopen haha)

 • Reageer Resaarcle 17 oktober 2015 op 20:28

  Ik ben niet zo’n zwemmer, maar als ik die voordelen zie, lijkt het me wel wat om toch nog eens dat zwempak boven te toveren.

 • Reageer Ysanne 19 oktober 2015 op 11:10

  Wat grappig, ik wist eigenlijk helemaal niks over zwemmen haha. Interessant artikel!

 • Reageer Marjolein 19 oktober 2015 op 12:30

  O jeetje, ik weet niets over zwemmen.. Weet wel dat het vaak wordt ingezet bij revalidatie, in die zin is het best een sport om eens naar te kijken.

 • Laat een reactie achter